Založit si firmu, dělat, co a kdy mě baví. A prosperovat. To je nepochybně sen mnoha lidí všeho věku. Dosáhne na něj ale jen část z nich. Nemluvě o tom, že ne každý napoprvé se svým podnikáním uspěje. Do začátku to chce totiž mnoho věcí. Nejde jen mávnout kouzelným proutkem a zvolat „teď to půjde“. Zkusíme vám přiblížit, co je vlastně třeba k založení takové malé firmy.

První věcí je nápad. Tak jako na Isaaca Newtona mělo spadnout pověstné jablko, zde též může najednou přijít onen posun, myšlenka. „Zkusím to“, zní pak vyústění. Důležitý je nápad originální, neotřelý, nebo alespoň realizovatelný.

S tím souvisí další věc. A sice průzkum trhu. Ne každý má finanční prostředky nebo kontakty na to najmout i odborníka v dané oblasti. Dá se ale do určité míry a střízlivě odhadnout, zda produkt (nebo službu), co chci nabízet, bude vůbec společnost poptávat. I když se nejednou objeví i nápad z oblasti bizarních (dočetl jsem se o „nájemních truchlících“ na pohřby, v české kotlině mezi ně řadím cestovku pro plyšáky).

A jsme u peněz. Do začátku, kromě dobrého nápadu, nějaké vize a také know-how – tedy vědomostí o tom, co a jak chci dělat – potřebuji rovněž nějaký kapitál. Buď mám, nebo nemám, dalo by se říct. Nemusí to ale být úplně pravda. V dnešním světě dotací a start-upů je možné získat i peníze, na které bych jinak nedosáhl. Netřeba hned brečet nebo jít do banky. Na některé projekty je možné získat evropské peníze, na další peníze ze státního rozpočtu. A je možnost přes některé internetové stránky získat i podporu od veřejnosti – a tedy třeba budoucích klientů.

Na závěr je důležité zmínit slovo informace. A to nejen o tom, co a jak můžu vyrábět/poskytovat a zda bude šance na odbyt. Ale také je to o tom načerpat dost informací o zákonech a normách, které se k tomu vážou. Namístě je možná povzdechnutí ve znění „ach ta byrokracie“. Bez určitého papírování to ale stále zatím nejde. A kdo si zjistí informace dopředu, vyplatí se mu to a nebude postupem času šeredně překvapený. Potom už se jen nenechat odradit škarohlídy (a že se jich najde) a vzhůru na to!