K létu neodmyslitelně patří dovolená, ale také zajímavé výlety. A jedním z nich může být návštěva zámku a přilehlého parku v Čechách pod Kosířem. Novinkou pro letošní letní prázdniny je, že zámek bude otevřen denně. Pro kastelána Martina Váňu (na snímku) je to však trochu svazující, protože v důsledku pracovních povinností nemá prostor pro dovolenou. Ale jak sám zmínil, je rád, že o kulturní památku i nádherný areál zájem je. Dále také přiblížil, na které akce se mohou zájemci těšit a jak si sám ideální dovolenou představuje.

* Léto už je tady, na co se v průběhu prázdnin mohou návštěvníci zámku těšit?

„Vedle prohlídkových okruhů bych rád pozval na akce, které máme pro veřejnost připravené. Prázdniny zahájíme dětským odpolednem nazvaným „Hurá prázdniny”, kde se mohou nejen dětští návštěvníci těšit například na loutkové divadlo nebo dílničky. O červencových svátcích máme nachystané kostýmované prohlídky inspirované bohatou historií zámku s lehce humorným nádechem a coursing v zámeckém parku pro psí miláčky. Vrcholem léta je ještě Josefkol ve dnech 22. a 23. července, během kterého si návštěvníci budou moct projít zámecké expozice svým vlastním tempem bez průvodců. Ti nicméně budou na místě, aby kdykoliv byli návštěvníkům k dispozici. 12. srpna je naplánovaná již tradiční akce veteránská rallye „Z lázní do lázní”.

* Chystáte nějakou novinku v rámci letního programu?

„Kromě těchto tradičních akcí to bude letos poprvé na konci prázdnin dobrodružství pro děti. Bude na ně čekat „Přespávačka s Mánesem“. Umožníme tak zájemcům z řad dětí prožít celou noc na zámku a u toho se mohou těšit na bohatý doprovodný program, který věřím, že zaujme každého.“

 

* Liší se nějakým způsobem váš harmonogram během prázdnin oproti zbytku sezóny?

„Máme rozšířenou otevírací dobu na sedm dní v týdnu. Z předešlých let jsme si ověřili, že pondělí, které je obvykle na památkách zavíracím dnem, je stejně nebo možná i více vytížené než jiné všední dny o prázdninách. Pro zaměstnance je to samozřejmě náročnější, ale byla by škoda zájemcům prohlídku neumožnit.“

* Zámecká zahrada se za krásného počasí těší velké oblibě. Co všechno můžete návštěvníkům nabídnout, případně co byste jim doporučil?

„Na prvním místě je to úžasný genius loci, který pozorného návštěvníka parku jistě pohltí. Když navíc využije možnost komentované prohlídky parku s průvodcem, s nímž se například dostane do Mánesova altánu nebo Červené věžky nebo si přinesete či v zámecké kavárně objedná piknik, myslím, že k dokonalosti pak již nic nechybí.“

* Najde se i pro vás čas na odpočinek v tomto termínu?

„Pár dní v létě věnuji rodině, je však pravda, že delší dovolená v létě příliš nepřipadá v úvahu. V kombinaci se ženou, která je učitelkou na střední škole a může někam vyjet pouze o prázdninách, se to těžko kloubí, ale snaha je. Naštěstí děti rády tráví volné dny na zámku a žádné zákoutí parku před nimi nezůstane skryté.“ (úsměv)

* A co vy osobně? Jste spíše tím, kdo má rád teplo, nebo preferujete chladnější počasí?

„Nemám rád extrémy v jakékoli podobě. Snad proto dávám přednost jaru a podzimu, což jsou pro mě nejlepší měsíce v roce. V létě tak nejraději na vodu a v zimě na lyže nebo spíše za pec na dobrý svařák.“ (smích)