V loňském roce zahynulo v České republice při nehodách 58 motorkářů a 4 spolujezdci. Nejčastější příčinou střetu bylo podle policejních statistik přehlédnutí motocyklisty řidičem automobilu. Na rozdíl od cestujících v automobilech jsou motorkáři chráněni pouze svým oblečením, proto bývají srážky s automobilem často fatální. V červnu a červenci letošního roku se na Prostějovsku naštěstí žádný tragický střet neodehrál, motorkáři ale byli součástí hned několika dopravních nehod.

 

„Řidiči často špatně odhadují vzdálenost a rychlost motocyklu, předjíždějí ho s nedostatečným odstupem, nebo ho přehlédnou ve zpětném zrcátku. Při letmém rozhlédnutí na křižovatce pro ně může být jednostopé vozidlo často neviditelné, když se ocitne v mrtvém úhlu nebo ve slepé skvrně. Málo řidičů s ní počítá, přitom platí, že pokud se v daný moment nedíváme na silnici oběma očima, může nám kvůli slepé skvrně část vozovky snadno zmizet, což vede k závažným nehodám,“ uvedla pro Večerník krajská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

K první nehodě došlo v pondělí 19. června na dálnici D46 ve směru od Olomouce na Prostějov. „Řidič na motocyklu Honda zřejmě nepřizpůsobil rychlost a v důsledku toho vyjel na nezpevněnou krajnici, kde poškodil sloupek dopravního značení. Při nehodě se zranil a sanitkou byl převezen do Fakultní nemocnice Olomouc," informovala Zajícová. Dechová zkouška byla provedena s negativním výsledkem. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na motocyklu v odhadované výši 149 000 korun. „Hlídka na místě navíc zjistila, že motorka není technicky způsobilá k provozu na pozemních komunikacích, protože platnost technické kontroly vypršela v březnu letošního roku. Řidič u sebe neměl v době jízdy platný řidičský průkaz," doplnila mluvčí.

Jen o pár minut později policisté vyjížděli k nehodě do Plumlova. Jejím účastníkem byl motorkář a vůz bez řidiče. Tentokrát v tom byl motorkář bez viny. „Dvaadvacetiletá žena zaparkovala fabii v Dukelské ulici. Vůz ale nezabrzdila a odešla. Škodovka se samovolně rozjela směrem k ulici Rudé armády a narazila do projíždějícího motorkáře, který jel na motocyklu Honda ve směru od středu obce na Mostkovice,“ uvedla Miluše Zajícová. Událost se naštěstí obešla bez zranění, ale motorkář byl z preventivních důvodů převezen do nemocnice.

Také úterý 4. července bylo na Prostějovsku pro motorkáře smolné. Během dopoledne se dva z nich stali účastníky dopravních nehod. V nemocnici skončili hned tři lidé. První nehoda se stala kolem čtvrt na devět v Žárovicích, kde došlo k nehodě  osobního vozu pošty a motorky. „Motocyklista projížděl Žárovicemi a z účelové cesty zahlédl vyjet osobní vozidlo. Spadl s motorkou na komunikaci a zranil se,“ sdělil Večerníku policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že ke střetu nedošlo. Škodu policisté odhadli na 100 tisíc korun. Druhá nehoda se stala po desáté hodině ve Vrahovické ulici v Prostějově. „Řidička motocyklu narazila do zpomalujícího vozidla před ní. Při nehodě utrpěla lehké zranění, stejně jako  její spolujezdkyně. Ve vozidle zraněn nikdo nebyl. Škodu jsme odhadli na 30 tisíc korun,“ doplnil ke druhé nehodě Hejtman. Obě nehody byly bez alkoholu a zůstávají v šetření policistů z DI Prostějov.

Poslední nehoda je z pondělí 10. července a stala se v 17.30 hodin. „Tou dobou projížděl Bulharskou ulicí v Prostějově jednaosmdesátiletý řidič s vozidlem Škoda Fabia. V křižovatce s ulicí Okružní nedal přednost v jízdě šestatřicetiletému řidiči motocyklu, který přijížděl zleva po Okružní ulici. Po střetu s autem byl motocykl odhozen mimo komunikaci. Řidič motocyklu utrpěl lehké zranění, s nímž byl převezen na ošetření do prostějovské nemocnice,“ sdělila na dotaz Večerníku policejní mluvčí Marie Šafářová.