Dvoudenní Šermířský víkend aneb Rytířské a šermířské klání na plumlovském zámku provázela nepřízeň počasí. I tak si za deštivých dnů našla na Plumlov cestu celá řada návštěvníků. A nelitovali. Pořadatelé totiž program částečně přesunuli do velkého sálu ve sklepení pod hradem.

Zatímco usměvavá Kateřina Jenešová v roli zámecké paní prodávala vstupenky, nádvoří plumlovského zámku se o víkendu halilo do zamračeného deště. Ani on ale nedokázal zahnat stovky návštěvníků, které proudily zámeckou bránou. Chtěli se totiž podívat na šermířskou show, potěšit oko mušketýrskou rvačkou, pohladit si živou sovu a projít pohádkovým zámeckým sklepem.

 

A tak si zájemci prohlédli skupinu historického šermu Malberg s šermířskou groteskou Lesk a bída středověku, mušketýrský regiment Corporal, jeho grotesku Soňa a ukázku bojového umění a výcviku Kmotra zubatá. K vidění byla také skupina scénického šermu Raptus. Stálým „exemplářem“ historických akcí na Plumlově je sokolník Monty.

„Našim dravcům a sovám déšť nevadí, v přírodě také nemají deštník nebo pláštěnku,“ odpovídal se smíchem na otázku. Jemu samotnému ale voda za krkem moc dobře nedělala, jak ostatně bez ostychu přiznal Večerníku.

V nabídce bylo i svezení na koních, které nabídla Jezdecká stáj Brettynka z Polomí a pískohraní. To do Plumlova přivezla z Valašského Meziříčí Lenka Bechná. „Máme spousty různých unikátních motivů, ať už dětských nebo sezónních, také máme mandaly. Umíme vyrobit různá loga, maskoty, erby a spousty jiných motivů,“ ukázala řadu obrázků, které se nejen u dětí setkaly s velkým ohlasem.

„Škoda toho počasí, alespoň jsme se pořádně podívali po zámku. Oceňuji kostýmové prohlídky, děcka z nich byla úplně paf,“ netajila se paní Zdena, která do Plumlova přijela s vnoučaty až z Brna.

Pokud jste to na Plumlov nestihli tento víkend, možnost máte v sobotu 12. srpna, kdy jeho zdi budou hostit historický řemeslný jarmark. „Na vlastí oči uvidíte, mimo jiné, jak se vyrábí růženec, jak se kdysi pekl chleba nebo vyráběly jantarové šperky,“ přidal pozvání kastelán Pavle Zástěra.