Šedesátiletý muž byl zřejmě přesvědčen, že najde něco cenného. Hledač pokladů hrnec se zlaťáky nakonec neobjevil, ovšem na poli u Slatinek pomocí detektoru kovu narazil na válečnou munici. Mezi ní byla i známá pancéřová pěst. Přivolaný policejní pyrotechnik odpálil granát z Panzerfaustu přímo na poli, ostatní munici odvezl s sebou.

 

„Šedesátník, jehož koníčkem je hledání předmětů pomoci detektoru kovů, v pondělí 31. července procházel pole v katastru obce Slatinky. Když se rozezněl signál, bylo jasné, že něco našel. K nálezu ale musel přivolat policisty, protože se jednalo o dělostřelecký granát. O kousek dál nalezl ještě další dva kusy munice,“ informovala Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Pyrotechnik po prohlídce uvedl, že se jedná o munici z 2. světové války, a to konkrétně o dělostřelecký granát typu Sprgr ráže 7,5 centimetru, dělostřelecký granát typu Sprgr ráže 8,8 centimetru a dělostřelecký granát typu Pzgr známého jako Panzerfaust, takzvaná pancéřová pěst. Na místě rozhodnul, že z bezpečnostních důvodů odpálí poslední zmíněný granát na poli. „Při odpalu nedošlo ke zranění osob či škodě na majetku,“ dodala mluvčí krajské policie s tím, že dva zbylé granáty si pyrotechnik převzal a odvezl k odborné likvidaci.