Systém trestných bodů pro řidiče se od příštího roku zjednoduší. Za přestupky budou dostávat dva, čtyři nebo šest trestných bodů. Zpřísní se některé pokuty, především za vážné přestupky. Řídit auto bude možné už od 17 let s mentorem na sedadle spolujezdce, a také se zavedou řidičské průkazy na zkoušku. Novelu schválil Senát, nyní ji musí podepsat prezident.

Návrh obsahuje dvě zásadní novinky pro začínající řidiče, Mohou řídit auto od 17 let pod dohledem mentora, tzv. L17 a řidičák budou mít na zkoušku po dobu 2 let od získání prvního řidičského oprávnění nehledě na věk řidiče.  

Novela zavádí nově pouze tři sazby bodů podle závažnosti, a to 6, 4 a 2 body, oproti nynějším pěti různým sazbám. U závažných přestupků se zvyšují sazby blokových pokut na místě, které už nebudou moci být jen symbolické. Ve správním řízení se zvyšují horní hranice sazeb pokut tak, aby bylo možné přihlédnout k vysoce nebezpečnému chování v silničním provozu. U závažných přestupků se prodlužuje   i délka doby, po kterou řidič nesmí řídit.

Nová podoba bodového systému pamatuje i na aktuální témata, jako je odmítnutí dechové zkoušky na alkohol či blokování provozu nesprávným parkováním. V případě překážky v provozu hrozí na místě sankce do výše 2.500 až 3.500 Kč              a u odmítnutí zkoušky hrozí pokuta až 75 000 korun, zákaz činnosti až na 3 roky           a záznam 6 bodů. Taktéž novela umožní řidičům na vybraných, přehledných a bezpečných úsecích tuzemských dálnic jezdit za dobrého počasí rychlostí až 150 km/h.

Pokud o to řidič požádá, bude automaticky informován o každém záznamu bodů prostřednictvím SMS, e-mailu, nebo prostřednictvím datové schránky. Stav bodů lze již nyní zjistit přes Portál dopravy.