Narodil se v rodině světoznámého vědce, on sám přednášel na mnoha světových univerzitách a je autorem zhruba 25 patentů. Profesor Kamil Wichterle však uplynulou sobotu 21. října přišel do sálu ve Stražisku hlavně proto, aby vyprávěl o místech, kde nejen on strávil nejkrásnější část svého života. Čekal na něj utěšeně zaplněný sál místního obecního úřadu.

Celá akce dle organizátorů vznikla velmi spontánně. „Manžel pomáhá rodině Wichterlových s opravou domku, který historicky náleží k jejich letnímu sídlu. Během vzájemných setkání jsme dospěli k nápadu uspořádat besedu i pro občany Stražiska, na níž by se mohl pan profesor podělit o své vzpomínky na život v naší obci,“ vysvětlila Markéta Dvořáková z pořádajícího spolku Za rozvoj obce.

Účast na besedě byla skutečně důstojná. Kamil Wichterle, který navzdory pokročilému věku stále přednáší na ostravské univerzitě, si před setkáním pečlivě připravil vlastní prezentaci. V ní kromě svých vzpomínek využil také snímky z rodinného a obecního archivu. „Na Stražisko jsem se těšil nejen na léto a na prázdniny, ale hlavně na své kamarády. Ty jsem v Praze, kde jsme bydleli a chodil jsem tam do školy, vlastně ani neměl. Tam jsem s nimi skoro ani neměl čas se seznámit, zatímco tady jsme k sobě měli všichni blíž,“ přiznal Kamil Wichterle, jenž se dokonce s jedním z nich také měl možnost potkat přímo na besedě.

Z celého setkání bylo mimo jiné jasně patrné, s jak velkými sympatiemi lidé ze Stražiska stále vzpomínají na jeho maminku Lindu, která na Stražisko až do roku 2018 pravidelně na léto dojížděla. „Už to pro ni teď není snadný život, nemůže se moc hýbat, přestože hlava jí stále slouží dobře. Nedej Bůh, abych se takového věku dožil i já,“ poznamenal v této souvislosti Kamil Wichterle, jenž před deseti dny oslavil své dvaaosmdesáté narozeniny.

Obsah celého neobyčejně poutavého vyprávění se v některém z příštích vydání Večerníku pokusíme shrnout do obsáhlejšího rozhovoru s Kamilem Wichterlem.