Dobrý den, 

blíží se Den válečných veteránů. Paměť národa připomíná od začátku listopadu hrdinství a odvahu těch, kteří v minulosti bojovali za naši svobodu a demokracii, prostřednictvím sbírky ke Dni válečných veteránů. Na 1400 místech je k dostání 140 000 květů vlčích máků, které si lidé připínají na klopu jako symbol úcty k hrdinům. Bojovníkům za svobodu bude už tuto sobotu 11. 11. věnován také velkolepý benefiční koncert ve svatovítské katedrále v Praze. 

Kapacita Koncertu pro hrdiny je velmi omezená. Novináři se mohou akreditovat na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefonním čísle 731 831 999.

„Válka je hrozná věc, nikomu bych to nepřál, radši bych byl o suchém chlebu, než abych to zažil znovu,“ řekl dokumentaristům z Post Bellum v roce 2007 nedávno zesnulý Jan Prokesz, válečný veterán, který sloužil během druhé světové války u Dunkerque. Paměť národa pro svůj archiv zdokumentovala na 800 příběhů válečných veteránů z východní a západní fronty i Středního východu, celkem pak více než 10 tisíc vyprávění pamětníků. Letos již podeváté organizuje sbírku, aby veřejnosti přiblížila hrdiny a jejich příběhy. Výtěžek sbírky poputuje Centru pomoci Paměti národa, které se stará o někdejší odbojáře, část výtěžku je určena také na dokumentování příběhů pro Paměť národa. 

 

V letošním roce si organizátoři slibují výnos až čtyři miliony korun, tedy o milion korun více než v roce 2022. Květy vlčích máků, symbol dne veteránů, budou od 1. do 30. listopadu k dostání v trafikách Relay, knihkupectvích Academia a Kosmas, na pobočkách České spořitelny a v dalších stovkách obchodů, kaváren nebo kulturních institucí. Od 7. do 11. 11. také v ulicích měst, kde se objeví více než tisícovka dobrovolníků s kasičkami a logem vlčích máků na tričku. Přispět lze na všech místech i bezhotovostně. Sbírku je možné podpořit také on-line prostřednictvím platformy Darujme.

 

V podvečer 11. 11. na Den válečných veteránů organizují Post Bellum a Český rozhlas výjimečnou kulturní událost ve svatovítské katedrále v Praze - benefiční Koncert pro hrdiny. Zúčastní se ho známé osobnosti z politického a kulturního světa, ale také samotní váleční veteráni, účastníci třetího odboje a další hrdinové, kterým je koncert věnován. Účast přislíbil například válečný veterán Miloslav Masopust, který v řadách československé armády bojoval roku 1944 u Krosna, novodobý veterán Bohuslav Dvořák, který byl v 90. letech nasazen na misích v Bosně a Hercegovině nebo Albánii, a také protikomunističtí odbojáři a bývalí političtí vězni Ivo Klempíř a Jiří Lukšíček. Koncert bude v přímém přenosu vysílat Český rozhlas Vltava.