Kdo minulou středu 1. listopadu odpoledne netušil, že jde o cvičení, musel zákonitě nabýt dojmu, že se děje něco katastrofálního. Desítky vozidel hasičů, policistů i lékařských sanitek se za hlučného houkání a všudypřítomných modrých majáků sjely do prostějovské nemocnice. Důvod?

Největší cvičení roku! „Společně se záchranáři jsme zabránili šíření vysoce nakažlivé nákazy. Naštěstí jen cvičně,“ potvrdila přímo na místě Lucie Balážová, mluvčí krajských hasičů. Večerník měl tu možnost být alespoň pár minut u toho. Přestože policisté a hasiči pohyb reportéra monitorovali, a ne všude média pustila, podařilo se nám pořídit záběry jako z apokalyptického filmu...

 

„Však to taky jako v apokalypse chvílemi vypadá,“ připustila tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová. O co tedy minulou středu odpoledne šlo? Scénář největšího cvičení složek integrovaného záchranného systému v Prostějově byl jasný.

Mladá žena se vrátí z Libérie a trpí vysokými horečkami. Když druhý den začne krvácet z nosu a úst, rozhodne se vyhledat pomoc na urgentním příjmu prostějovské nemocnice. Následně se rozbíhá rozsáhlá akce složek integrovaného záchranného systému, která se aktivuje při podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci. Všichni záchranáři musí urychleně zareagovat, aby ochránili personál zařízení, pacienty, zabránili šíření vysoce nebezpečné nákazy a minimalizovali riziko jejího přenosu,“ popsala Večerníku Balážová s tím, že právě ve středu 1. listopadu si všichni vyzkoušeli, jak by celý proces ve skutečnosti vypadal. „Do cvičení se zapojili pracovníci krajské hygienické stanice, hasiči, záchranáři a policisté. Zásah pod organizačním řízením hasičů prověřil komunikaci mezi jednotlivými složkami, jejich koordinaci součinnosti i aktivaci štábu velitele zásahu. Cílem bylo rovněž ověřit koordinační postupy hygieniků, biohazard týmu i ostatních zúčastněných složek při mimořádné události při výskytu vysoce nakažlivé nemoci,“ přiblížila tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Večerník přímo na místě viděl, jak zasahující pracovali v ochranných oblecích a filtračních maskách. „Aktivována byla také dekontaminační stanoviště, kterými museli projít všichni, kteří přišli s nakaženou pacientkou do styku. Ve speciálním transportním izolačním prostředku byla nakažená žena naložena do sanitního vozu a byl simulován převoz do Prahy do Fakultní nemocnice Bulovka, kde by si ji v reálné situaci převzalo Národní centrum pro izolaci a léčbu vysoce nebezpečných nákaz,“ dodala ještě ke scénáři cvičení Lucie Balážová.

Podle organizátorů se akce povedla. Posléze nás také zajímalo, co největší taktické cvičení roku ukázalo prostějovským lékařům? „Nácvik činností a ověření součinnosti složek IZS při výskytu vysoce nakažlivé nemoci v naší nemocnici jsme prováděli poprvé a jeho průběh hodnotíme velice pozitivně. Je to pro nás velmi důležitá zpětná vazba. Získali jsme neocenitelné zkušenosti, které bychom využili při zvládání případné ostré situace při výskytu pacienta s potenciálně vysoce nakažlivou nemocí,“ zareagoval na dotaz Večerníku Jiří Ševčík, ředitel Nemocnice AGEL Prostějov. První muž prostějovské nemocnice vzápětí popsal, jakou roli přesně sehráli lékaři a zdravotnický personál nemocnice. „Personál se podílel na prvním kontaktu s nemocným figurantem, který byl potenciálně nakažený vysoce nakažlivou nemocí. Tato fáze by byla v reálné situaci zcela zásadní, protože je nezbytné včas identifikovat takového pacienta a je velmi důležité správně zareagovat, a to jak po stránce medicínské, tak i organizační, aby se co nejvíce zamezilo šíření nákazy. Po základním vyšetření pacienta lékař kontaktoval sloužícího epidemiologa krajské hygienické stanice, dále složky záchranného integrovaného systému. Do příjezdu těchto složek zajišťoval zdravotnický personál péči o pacienta, monitoroval jeho základní životní funkce. Následně pacienta předal rescue teamu zdravotnické záchranné služby k přepravě bio boxem do Fakultní nemocnice Bulovka,“ přidal Ševčík.

Středečního cvičení v prostějovské nemocnici se celkově zúčastnilo 50 osob, na místě bylo využito 15 kusů výjezdové techniky HZS, Policie ČR i ZZS. Při cvičení byla povolána i speciální technika, a to chemické kontejnery, protiplynový automobil či velitelsko-spojový vůz.