Olomoucký kraj finančně podpoří zelené školy. To jsou ty, které se věnují environmentální výchově, ekologii a ochraně životního prostředí. Mezi osm škol, které mohou po dobu tří školních let užívat titul Zelená škola Olomouckého kraje, rozdělí celkem 150 tisíc korun. Do projektu se přihlásilo třiadvacet zájemců.

„Cílem soutěže je motivovat děti a žáky k ochraně životnímu prostředí a rozvíjet jejich kompetence k environmentálně odpovědnému jednání,“ přiblížil Aleš Jakubec, krajský radní pro oblast školství.

Sedm vítězných škol získá finanční odměnu ve výši devatenáct tisíc korun a jedna škola, která se umístila v kategorii Základní škola na 2. místě, obdrží příspěvek ve výši sedmnáct tisíc korun. Mezi úspěšné soutěžící patří například gymnázium v Šumperku, které je současně i Ekoškolou, mateřská školka ve Špičkách s certifikovanou přírodní zahradou nebo speciální škola v Jeseníku.

„Některé školy použijí peníze na koupi zahradního nářadí, další za ně uhradí pořízení pomůcek, které budou využívat při ekologické výchově. Každá škola dále obdrží sestavu ptačího krmítka, které následně poskládají sami žáci“ dodal Martin Šmída, krajský radní pro oblast životního prostředí.

Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v úterý 14. listopadu a ve středu 15. listopadu ve Sluňákově – centru ekologických aktivit města Olomouce v Horce nad Moravou, a to v rámci krajské konference environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty. Ta byla určená pro ředitele a pedagogy základních a středních škol, středisek volného času a koordinátorům EVVO Olomouckého kraje.

Seznam Zelených škol 2023:

Mateřská škola Špičky, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Smržice, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33, příspěvková organizace – 1. místo

Základní škola Plumlov, okres Prostějov, příspěvková organizace – 2. místo

Gymnázium, Šumperk, Masarykovo náměstí 8

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Šumperk, Kladská 2

Střední škola zemědělská, Přerov, Osmek 47

Základní škola a Mateřská škola Jeseník, Fučíkova 312