Řeší to aktuálně celá republika. Abnormálně teplé počasí přetrvávající na mnoha místech až do poloviny listopadu letošního roku dělá vrásky na čele všem, kteří se starají o úklid listí v obcích a městech. Jak je totiž pozorovatelné téměř všude, listí je stále na stromech a ne a ne spadnout na zem... Přitom v drtivé většině měst byly v uplynulých letech uklizeny komunikace i trávníky od listí už mnohdy na konci října. Stejně tak tomu bylo vždy i v Prostějově. A teď?

Zatímco v jiných městech mají technické služby ten problém, že na vozidlech už mají nasazeny sněžné radlice místo zařízení na úklid listí, v Prostějově prý takové těžkosti neřeší. „U nás žádná kritická situace s úklidem listí zatím není a troufám si říci, že ani nebude. Úklid bude probíhat standardním způsobem, pokud to ovšem počasí dovolí,“ sdělil Večerníku Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek primátora Statutárního města Prostějova. Právě on je zodpovědný za komunální služby ve městě. Podle něj se tedy v Prostějově uskuteční úklid listí standardním způsobem. To jsme ale šťastné město!

„Úklid listí probíhá každý rok dvěma způsoby – strojním čištěním a ručním úklidem. Vše probíhá průběžně podle spadu listí a samozřejmě v závislosti na počasí. Úklid listí se provádí průběžně na území celého města, intenzivněji se musí provádět v místech s větším výskytem stromů, jako jsou městské parky a aleje,“ poznamenal Pospíšil, kterého se Večerník i přes jeho optimismus zeptal, zda je přesvědčen, že se úklid listí stihne v Prostějově do konce roku? A co když mezitím listí přimrzne k zemi nebo napadne sníh? „Jak jsem již uvedl, úklid bude probíhat průběžně, pokud nám počasí bude přát. Jestliže přijde mráz a sníh, pak nejsme schopni úklid dokončit, ale v tom Prostějov není výjimkou,“ pokrčil rameny náměstek Pospíšil s tím, že společnost FCC Prostějov má k dispozici kvalitní a dostatečnou techniku k tomu, aby zabezpečila kompletní úklid veřejných prostranství v Prostějově. Tedy i úklid napadeného listí.

Takže teď už zbývá jen maličkost, aby alespoň do Vánoc všechno listí ze stromů opadalo...

 

 

49 listi graf