Do regionu dorazila pravá ladovská zima. Zatímco děti se s vervou sobě vlastní pustily do bobování, válení se ve sněhu a stavění sněhuláků, mnozí z řidičů již takovou radost ze sněhové nadílky neprojevovali. Tradičně nejhorší byla situace na Konicku a v okolí Protivanova a Drahan.

 

Silničáři na Konicku a Drahanské vrchovině do akce nasadili veškerou techniku, do boje se sněhovými závějemi tak vyrazilo 7 sypačů a 5 traktorů s radlicemi. Kromě vytrvalého sněžení komplikoval situaci ve vyšších polohách regionu zejména silný vítr. „Na celé řadě silnic bychom museli jezdit pořád dokola, aby to bylo poznat. Zhruba dvacet minut poté, co po silnici projel sypač, už to na nich vypadalo, jako by tam nikdy nebyl,“ popsal situaci ze sobotního odpoledne Petr Walter, vedoucí cestmistr konické Správy silnic Olomouckého kraje.

Silničáři prožili zejména krušnou noc ze soboty 2. na neděli 3. prosince. „Už během soboty jsme bohužel museli uzavřít silnici mezi Drahany a Nivou. Další silnice zůstávaly s opatrností sjízdné,“ potvrdil Petr Walter. Problémy hlásila i železniční doprava, na Prostějovsku kromě pár zpoždění však nedošlo k žádnému neštěstí, či ba dokonce tragédii. Cestování obecně však nebylo z Prostějova, Nezamyslic, Konice či kdo mířil z Olomouce do Prahy vůbec jednoduché.

Od nedělního dopoledne se již situace se sněžením uklidňovala. Nastalé teploty hluboko pod nulou však na některých místech snižovaly účinnost posypové soli. „Sůl obecně účinkuje pouze při teplotách do −8 °C, někdy zabere, i když je kolem −10 °C. Pokud je ještě větší mráz, pak nemá cenu silnice solit,“ vysvětlil Petr Walter.

Sníh mimo silnice by nám měl nějaký čas vydržet. Denní teploty pohybující se kolem bodu mrazu by se totiž měly udržovat i po celý nastávající pracovní týden, zvýšit by se měly pouze přechodně ve středu, kdy by se mělo krátce vrátit i sněžení. Koncem týdne a zejména o víkendu však předpověď již počítá s výraznějším oteplením, a dokonce i s deštěm. Pokud se naplní, bude to znamenat konec sněhové pokrývky na Prostějovsku. Mezitím ale řada lidí vyráží na hory za zimními radovánkami a sněhulák se dá až neuvěřitelně nečekaně postavit i doma na dvorku či na kopci u sídliště.