Potřetí za sebou čeká basketbalisty s největší pravděpodobností v nadstavbové části boj o udržení první ligy. Orlům se nedaří, v tabulce východní části soutěže jsou poslední a čtyři kola před koncem první fáze sezóny mají pouze teoretickou šanci, že by se posunuli na šestou příčku, která by je poslala do skupiny hrající o 7. až 12. místo.

„Jsme realisté a na tuto možnost nemyslíme. Dostali jsme se do složité situace, která pro nás není neznámá. Ve skupině o záchranu jsme už dvakrát hráli. Věřím, že to zvládneme i potřetí,“ říká kouč Michal Pešta.

V ročníku 2021/2022 Orlům utekl postup do prostřední skupiny pouze o skóre a druhá fáze sezóny byla pro tým formalitou díky velkému bodovému polštáři. Loni už to bylo horší. Do skupiny o záchranu vstupovali hráči s náskokem, nakonec se ale jen se štěstím vyhnuli baráži až v posledním kole. Tentokrát budou muset v zápasech pravidelně bodovat, jinak nastanou problémy.

„Víme, jak vypadá tabulka. Mrzí nás to, protože naše hra není špatná. Na naše zápasy se dá dívat, předvádíme dobrý basketbal. Ale sráží nás nepřesnosti, na chvíli ztratíme koncentraci a jsme zbrklí a během chvilky ztratíme zápas,“ stýská si kapitán Adam Klepač.

Snahu o atraktivní pojetí hry prostějovského týmu podporují také statistiky. V počtu rozdaných asistencí jsou Orli devátí, v bodech dosažených po rychlých protiútocích pátí a v počtu získaných míčů dokonce třetí ze všech dvaceti prvoligových týmů. Naopak předposlední jsou v počtu získaných doskoků, což je dáno také absencí minimálně ještě jednoho pivota. Větším problémem je statistika ztracených míčů, v níž je Prostějov úplně nejhorší.

„To jsou ty hluché úseky. Najednou přijde okamžik, kdy přestaneme dělat věci, které nás drží nahoře. Děláme špatná rozhodnutí, volíme těžké střely a sami se připravíme o možnost uspět. Když ty výpadky ještě trošku omezíme, budeme vyhrávat,“ věří Klepač. Tým současně doufá, že se mu v dalších měsících budou vyhýbat zdravotní komplikace, kvůli kterým Orli téměř v žádném utkání nebyli kompletní. „V poslední době se to tak sešlo, snad se to zlepší,“ přeje si druhý nejlepší střelec týmu Jakub Nosek.