Vítězství v anketě Zlatý kanár, která byla vyhlášena v Přerově, v kategorii mužů podle předpokladů obhájil Jiří Lehečka. To samé v kategorii Talent roku dokázal Maxim Mrva. Jakub Menšík pak vybojoval vítězství v kategorii Postup na žebříčku ATP. Mezi týmy navíc dominoval daviscupový výběr, jehož výraznou převahu tvoří právě hráči Prostějova.

„Je to pochopitelně především ocenění kluků, ale i my z něj máme radost, protože se jedná o hráče, kteří v našem klubu vyrostli a právě na našich kurtech se tenis naučili,“ komentovala výsledky ankety Petra Černošková, šéfka prostějovských tenisových projektů.

Lehečka vyhrál kategorii mužů potřetí za sebou, a přestože hlavní motivací je postavení na světovém žebříčku, měl z úspěchu radost. „Hodně kluků se u nás zlepšuje, konkurence se zvedá. Když to tak půjde dál, bude stále těžší „Kanára“ vyhrávat, což bych bral, protože by to znamenalo, že český tenis jde nahoru,“ uvedl Lehečka.

Menšík v průběhu sezóny vyletěl až do druhé stovky světového pořadí a při přebírání ceny ukázal, že kromě tenisu umí další věci, když na chvíli usedl za bicí soupravu. „Raději ne,“ říkal nejdříve, pak předvedl, že to umí i s paličkami. „Tenis je v mém podání snad lepší,“ smál se. „Věřím, že v nové sezóně se zase posunu. Optimálně až do osmé nebo deváté desítky,“ nebojí se výzev Menšík.

Mrva si obhajobu zasloužil i tím, že byl oporou vítězného týmu v juniorském Davis Cupu, který získal celkové vítězství. „Kvůli častým zraněním to byl těžký rok. Ten příští snad bude lepší. Budu makat, udělám, co bude v mých silách,“ řekl šestnáctiletý talent, který se chce jednou dostat do světové desítky na žebříčku ATP.

Absolutní vítězkou se stala díky triumfu ve Wimbledonu Markéta Vondroušová. Ocenění za největší zlepšení v rankingu WTA si vysloužila světová osmička Karolína Muchová, která zahajovala rok mimo Top 150. Za deblistku roku hlasující určili Kateřinu Siniakovou, jež letos společně s Barborou Krejčíkovou ovládla Australian Open a turnaje v Indian Wells a San Diegu. Siniaková je nejlepší Češkou v pořadí čtyřhry, aktuálně jí patří 10. příčka. Nejlepší juniorkou je Laura Samsonová. Do hlasování se zapojilo 175 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů.

 

Přehled oceněných v anketě Zlatý kanár 2023

Zlatý kanár: Markéta Vondroušová
Nejlepší český hráč: Jiří Lehečka
Nejlepší česká hráčka: Markéta Vondroušová
Postup na žebříčku ATP: Jakub Menšík
Postup na žebříčku WTA: Karolína Muchová
Talent roku, chlapci: Maxim Mrva
Talent roku, dívky: Laura Samsonová
Deblista/deblistka roku: Kateřina Siniaková
Tým roku: Český daviscupový tým – Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Adam Pavlásek, Jakub Menšík, kapitán Jaroslav Navrátil
Senior roku: Jiří Prutyszyn
Nejlepší tenista na vozíčku: Jiří Gregor
Cena prezidenta ČTS: Miroslav Máslo (dlouholetý ředitel Pardubické juniorky), Josef Čihák (trenér a úspěšný kapitán vítězných mládežnických reprezentací)
Cena prezidenta ČTS za oddanost a věrnost tenisu: Petr Huťka (šéf přerovského tenisu, uděleno za dlouholetou organizaci vyhlašování ankety Zlatý kanár)