Ještě minutu a půl před koncem utkání proti Pardubicím vedli basketbalisté Prostějova v předposledním kole základní části první ligy o tři body. Přesto prohráli 63:67, když koncovku ovládl sedmi body v řadě hostující Michal Svojanovský, který postupně proměnil nájezd, trojku a dva trestné hody a určil vítěze vyrovnaného duelu.

První čtvrtina z domácího pohledu připomínala sinusoidu. Po nadějném vstupu, po kterém Orli vedli 7:6, měli slabší moment a pardubický protivník toho využil a získal pětibodový náskok. Od stavu 8:13 ale domácí výrazně zlepšili pohyb pod vlastním košem a ubránili několik útoků. Navíc dokázali být efektivní při zakončení a otočili skóre na 17:13 po deseti minutách hry.

Hned z první střely druhé periody Hanáci natáhli své vedení na šest bodů, Východočeši dokázali odpovědět a rostoucí ztrátu zastavili. Přesto po trojce Sabola domácí vedli 27:22 a ještě v sedmnácté minutě 31:24. Pak se Pardubice přiblížily až na rozdíl dvou bodů. Následně sice proměnil střelu z trojkové vzdálenosti Kaštil, přesto byli domácí nakonec rádi za poločasové vedení 36:34.

Ve třetí čtvrtině se Orli trápili v koncovce. Jejich protivník srovnal krok a od stavu 42:42 měl hlavně v útoku více sebevědomí. Proměnil i těžké střely, domácí naopak selhali i při snadných pokusech, a dokonce neproměnili šest trestných hodů v řadě. Za celou čtvrtinu nasbírali pouze deset bodů, a přestože se na vlastní polovině snažili vše napravit, do poslední čtvrtiny vstupovali za stavu 46:56 s desetibodovým mankem.

Orli se ovšem nevzdali a rychle snížili na 53:57. Pak proměnil nájezd Slavík a o chvíli později Havel vyrovnal. V dramatické koncovce Kaštil minutu a půl před koncem zařídil svému týmu trojkou vedení 63:59, od tohoto okamžiku však tým nepřidal ani bod a přišel o možnost vybojovat cenný úspěch.

 

BCM Orli Prostějov – BK Vividbooks Pardubice

63:67 (17:13, 36:34, 46:56)

Nejvíce bodů: Kaštil 27, Nosek 12, Havel, Slavík, Sabol 6, Komárek 4, Kalisz 2, Müller, Jenčík, Varsík – Mrázek 18, Svojanovský 14, Simonides, Vrábel 8. Trojky: 6:5. Fauly: 25:23. Trestné hody: 11/23 – 16/27. Doskoky: 46:43.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Oproti předchozím zápasům jsme podali skvělý výkon proti soupeři, v jehož řadách nastoupilo několik hráčů, kteří hrají Kooperativa NBL nebo s prvním pardubickým týmem trénují. Kluci ukázali charakter, drželi krok a bylo to jen o tom, zda naše šance dokážeme využít. Díky tomu se rozhodovalo až v koncovce, kdy jsme prostě netrefili koš. Všichni bojovali, mrzí mě, že nebyli odměněni, protože si to zasloužili.“