Nápadité a velmi důležité hospodaření s vodou v krajině. Právě tím se může nepochybně pochlubit Bělecký Mlýn fungující nejen na známém výletišti, ale hospodařící i v širokém okolí. Díky řadě nových nádrží i tůní získal „Bělák“ loni na podzim Cenu Olomouckého kraje v oblasti životního prostředí. Nyní zde mohou slavit znovu. Asociace soukromého zemědělství ČR jim v úterý 23. ledna udělila zlatou medaili v přehlídce Pestrá krajina.

 

 Pestrá krajina se zaměřuje na zemědělské přístupy, které propojují ekonomickou prosperitu a šetrný vztah k přírodě. Vyhlášení přehlídky proběhlo v aule České zemědělské univerzity v Praze. Mezi pěti oceněnými farmami figuroval i Bělecký Mlýn hospodařící na 95 hektarech zemědělské půdy. „Oblast, v níž se Bělecký Mlýn nachází, je ve srážkovém stínu. Úprava vodního režimu je proto pro hospodaření velice důležitá. Majitelé vybudovali pět retenčních nádrží, další dvě jsou ve výstavbě a další dvě mají připraveno stavební povolení. Do krajiny ještě vhodně doplnili asi 20 tůní. Všechny tyto plochy zvyšují vlhkost půdy a jsou prostorem pro vodomilné živočichy. Zabydlel se zde například ledňáček, volavka, čáp černý, bobr, vydra, ale i rosnička, skokan zelený, ropucha a další tvorové, dnes již dílem vzácní. Působením ekonomicky nezávislé a konkurenceschopné farmy se krajina mění v krajinu pestrou a vstřícnou k životu,“ píše se ve vyjádření hodnotitelské komise, která rovněž ocenila i fakt, že k hnojení zemědělských pozemků na „Běláku“ používají výhradně vlastní statková hnojiva. „Chci poděkovat celé rodině a všem spolupracovníkům za to, jak se na tom podíleli. Táta a děda Benýškovic by měli moc velkou radost,“ vzkázal Richard Benýšek, který Bělecký Mlýn vlastní společně se svojí manželkou Yvonou.

Letošní vyhlášení Pestré krajiny bylo již šestým ročníkem programu, který si postupně získal popularitu mezi odbornou i laickou veřejností. Tentokrát nad událostí převzali záštitu předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, ministr zemědělství Marek Výborný a ministr životního prostředí Petr Hladík.