S palubovkou prostějovského Sportcentra DDM se čtyři kola před koncem skupiny o záchranu první ligy rozloučili basketbalisté Prostějova. Po výhře nad SP Praha se dostali mimo sestupové a barážové příčky, vyhráno ale nemají. V posledních třech zápasech navíc budou na základě zvláštního losu skupiny od 13. po 20. místo vždy hostovat na půdě protivníků.

„V nadstavbě jsme zatím udělali, co se dalo. Podařilo se nám stáhnout ztrátu dvou výher po základní části během pěti zápasů. To určitě není špatné. Uvidíme, co přinesou další kola, nejde jen o naše výsledky. Myslím, že konečné pořadí soutěže určí až poslední kolo,“ míní kouč Orlů Michal Pešta.

Při velké vyrovnanosti tabulky mohou dokonce o pořadí rozhodovat vzájemné zápasy. Se sestupem ohroženou Ostravou má Prostějov mizernou bilanci 0:2, lepší skóre hraje pro Orly z pohledu měření sil s Olomoucí. Zlín dvakrát porazili, stejně tak SP Praha. Ani jeden z těchto týmů ještě nemá záchranu jistou.

„Aktuálně je tabulka trošku nepřehledná, protože Zlín bude dohrávat odložené utkání 3. kola s SP Praha. Nějaká výhra v posledních kolech by se nám hodila. Rozhodně uděláme maximum, abychom soutěž uhájili. Na nic jiného nemyslíme,“ říká Pešta.

V nadstavbě si především výběry USK Praha B, Basketbalu Polabí i chomutovských Levhartů pomáhali hráči s Kooperativa NBL v rámci hostování nebo střídavých startů. Proto si první ligu zahrálo například nymburské trio František Rylich, Dávid Novák, Luboš Kovář, Dalibor Vlk nebo Ondřej Švec z prvního výběru USK či děčínský Petr Macháč vypomáhající Chomutovu. Je otázkou, zda budou hrát i ve chvíli, kdy budou mít rezervy nebo spřízněné kluby jistou prvoligovou příslušnost i pro příští soutěžní ročník.

„Může to hrát velkou roli, ale nemá smysl o tom spekulovat. Sestavy soupeřů se dozvíme, až je před zápasem dostaneme do ruky. Není to ideální z pohledu přípravy, ale tak to prostě je. Musíme být připravení na všechno. A pak ze sebe dostat všechny síly, které budeme mít k dispozici,“ nechce přemýšlet o všech možných variantách trenér prostějovských basketbalistů.