Pátý finálový zápas byl úplně jiný než ty předešlé. Spíše se jednalo o taktický boj než o ten hokejový, což ostatně po zápase přiznali oba trenéři. V neděli ale na prostějovský zimní stadion dorazilo 1 812 diváků, to je na poměry krajské ligy přímo úctyhodná návštěvnost. Zaplněné tribuny pak hnaly hokejisty prostějovského eskáčka za titulem mistra Krajské ligy mužů Jižní Moravy a Zlína.

Euforie začala už v 15. vteřině nedělního utkání. Hosté chybovali na útočné modré čáře, puk získal Čuřík a po rychlém úniku nasadil blafák a lehce překonal kroměřížského brankáře Fajgla – 1:0! Ještě v první minutě mohl zvýšit Korhoň, ale gólman hostů vyrazil jeho střelu ramenem mimo svoji svatyni. Naopak ve třetí minutě bylo horko v našem brankovišti. Sedlář si nerozuměl při rozehrávce s obráncem Jedličkou, puk jim vypíchl Matula, ten však naštěstí minul odkrytou klec. V sedmé minutě dostalo eskáčko možnost hrát přesilovou hru. Do střeleckých příležitostí se dostávali postupně Čuřík, Kolouch i Černý, ovšem v tuto chvíli se ještě skóre neměnilo. Gól si zakřičeli domácí diváci až v 17. minutě, kdy prostějovští hokejisté využili parádní kombinaci. Kolouch vymíchal domácí obránce a puk předložil do jasné pozice Korhoňovi, který se střelou po ledě nemýlil – 2:0. Pár vteřin před první sirénou zneškodnil brankář Sedlář tutovou šanci hostujícímu Kaukičovi a tak Prostějované odcházeli do šaten s dvoubrankovým vedením. To navýšil ve 25. minutě střelecky disponovaný obránce Černošek, který od modré čáry propálil vše, co mu stálo v cestě – 3:0. Zbytek druhé třetiny se už kupodivu jen dohrával, přibývalo nervozity i vyloučených hráčů.

V závěrečné třetině už Kroměříž neměla co ztratit a začala hrát bez zábran. Diváci v tu chvíli viděli hokej „nahoru a dolů“, což se paradoxně nevyplatilo našim barvám. Ve 41. minutě nejprve Sedlář vyrazil střelu Kaukiče, ovšem na dorážku Matuly byl už krátký – 3:1. Ještě hůře bylo v 57. minutě, kdy po vyšachování naší obrany snížil na 3:2 Šťastný. Hosté odvolali dvě a půl minuty před koncem brankáře a zdálo se, že od vyrovnání stavu je dělí jen čas. Kroměřížský Jergl však v 58. minutě fauloval našeho hráče a navíc poté sekl hokejkou čárového sudího! Eskáčko už zbytek zápasu dohrávalo v pohodě a zaslouženě si dokráčelo pro titul krajských šampionů.

 

HLASY TRENÉRŮ

Michal JANEČEK – SK Prostějov 1913

„Z utkání jsme udělali až zbytečné drama. Bylo ale vidět, že soupeř se nevzdává ani za stavu 3:0 pro nás, pořád se snažil o zvrat. V některých momentech ale sáhl ke způsobům, které nebyly moc sportovní. Několikrát hokejisté soupeře „zajeli“ do našeho gólmana, o kterém věděli, že není zdravotně v pohodě. Snažili se nás rozhodit, naštěstí jsme to ale dotáhli do vítězného konce. Dneska to byl spíše taktický boj než hokejová krása. Ale co jsme si před zápasem řekli v kabině, to se hráči snažili plnit na sto procent. Jsme mistři kraje!“

Zdeněk BEČKA – HK Kroměříž

„Ani v tomto zápase jsme se nevyvarovali stále se opakujících chyb. Dnes jsme inkasovali góly po vlastních ztrátách na útočné modré čáře. Tyto chyby nás provázejí celou finálovou sérií a Prostějov je mnohokrát dokázal potrestat. Dostat gól už v patnácté vteřině zápasu, to je opravdu trestuhodné. Myslím si, že celé finále jsme neunesli v hlavách. Dnes jsme dokázali ještě dotáhnout z 0:3 na 2:3, ale pak jsme se o možné vyrovnání připravili vlastně sami nedisciplinovaností jednoho z hráčů. Nezbývá než Prostějovu pogratulovat, zkušeně nás nakonec přehrál.“  

 

Krajská liga mužů Jižní Moravy a Zlína – 5. finále

SK Prostějov 1913 – HK Kroměříž

3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Čuřík, 17. Korhoň (Kolouch, Pokorný), 25. Černošek (Korhoň) – 41. Matula, 57. Šťastný (Kaukič, Matula). Rozhodčí: Ivan Čuňočka, Martin Maťašovský — Kamila Smetková, Dominik Viskot. Vyloučení: 8:10. Diváků: 1812.

Sestava Prostějova: D. Sedlář (M. Micka) — O. Pokorný, I. Peštuka, V. Beutl, R. Jedlička, T. Houdek, M. Černošek, J. Kropáč — J. Zitka, M. Černý, J. Čuřík, P. Kolouch, M. Zabloudil, T. Vyroubal, L. Duba, O. Fiala, Z. Novosad, L. Korhoň, D. Píchal. Trenér: Michal Janeček.

Sestava Kroměříže: T. Fajgl (R. Pražan) — J. Jergl, P. Augustín, J. Podešva, L. Rosendorf, R. Šťastný, D. Opravil, P. Strýček, M. Vávra — D. Hubík, F. Laciga, L. Kaukič, D. Matula, P. Jurča, D. Opravil, L. Světlík, J. Matějka, V. Netopil, A. Hradil, P. Zavřel, J. Jelínek. Trenér: Zdeněk Bečka.