Dojemné ohlédnutí za divadelním zázrakem. A partou lidí, kteří na vratké pramici vypluli normalizačním mořem za ideálem tvůrčí svobody. I těmito slovy by se dala charakterizovat neobyčejně obsáhlá výstava nazvaná Padesát let HaDivadla: Začalo to v Prostějově.

Expozice ohlížející se za prostějovským fenoménem, který zásadním způsobem ovlivnil životní osudy mnoha pozoruhodných lidí, byla uplynulý pátek 22. března zahájena slavnostní vernisáží. Vše vzbudilo očekávaný ohlas, do prostor galerie Špalíček se všichni návštěvníci ani neměli šanci vejít.

 

Vernisáž nabídla nejen jedinečnou příležitost nahlédnout do historie a vývoje významné divadelní scény, ale také se setkat s pamětníky i současnými členy souboru. Přítomní tak byli například první režisér divadla Sváťa Vála. „Půlstoleté výročí znamená možná víc než to stoleté, neboť za dalších padesát let už tu nikdo ze zakládajících členů zřejmě nebude,“ upozornila ředitelka prostějovského muzea Veronika Hrbáčková, jež má za sebou divadelní zkušenost pod vedením legendární Evy Suchánkové.

To dosvědčuje jen fakt, že s divadlem byl nějakým způsobem spjatý snad každý, kdo do narvaného Špalíčku zavítal. „Budu spokojený, pokud po skončení výstavy budou všichni vědět, že HaDivadlo vzniklo v Prostějově,“ vyjádřil se autor výstavy Václav Horák, který řadu let působí v pivínském divadelním spolku Vetřák. 

HaDivadlo zásadním způsobem ovlivnilo život celé řady osobností. „Dlouho jsem mohla pozorovat, jak těžké to divadelníci mají. HaDivadlo to mělo vždy obtížné mimořádně. Proto bych všem, kteří jej založili, udrželi a rozvíjí, chtěla s velkým obdivem, respektem a láskou poděkovat,“ vyjádřila se bývalá ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková, jejíž manžel Miloslav je aktuálně druhým nejdéle sloužícím hercem nyní již brněnského souboru.

Některé osobnosti spjaté právě s HaDivadlem měly nepochybný vliv na řadu dalších lidí. „Při studiu Univerzity Palackého mě ovlivnil Jan Roubal,“ přiznal přítomný zakladatel olomouckého Divadla na cucky a současný krajský radní odpovědný za kulturu Jan Žůrek.  

Na vernisáž mimo mnoha dalších dorazil třeba i někdejší člen HaDivadla Břetislav Rychlík, který společně se svojí manželkou Monikou natáčí o divadle dokument pro ČT. I díky němu do Špalíčku zavítal také zpěvák a filmový režisér Ondřej Havelka, jenž jen o dvě hodiny později koncertoval v Městském divadle i se svými Melody Makers.

První místnost Špalíčku je věnována prostějovským kořenům HaDivadla, v následujících místnostech se historie přesouvá do brněnské Alfa pasáže. „Na výstavu jsme přivezli i řadu divadelních kulis a prvků, které doplňují dobové fotografie, plakáty a panely tak, aby návštěvník nasál i trochu divadelní atmosféry,“ shrnul autor výstavního konceptu Michal Stránský.

Výstava bude probíhat v Galerii Špalíček až do 2. června 2024.