Nejlepší český tenista posledních dvaceti let Tomáš Berdych už dal v důsledku zdravotních problémů kariéře vale. V uplynulém týdnu se ale přijel oficiálně rozloučit s hráčskou kariérou i do mateřského klubu TK AGROFERT Prostějov, kde sehrál exhibici s vycházející hvězdou Jakubem Menšíkem. Ještě před ní ale poprvé ve svém životě navštívil prostějovskou radnici, kde mu za účasti radních předal medaili primátor města František Jura za šíření dobrého jména města Prostějova v oblasti sportu. Kromě toho nechyběl také darovaný obraz, načež následovalo neformální posezení.

V pátek 9. června před druhou hodinou odpolední dorazil Tomáš Berdych před budovu radnice, odkud zamířil do zasedací místnosti primátora. Tam už na něj společně s primátorem čekali i jeho náměstci, kteří přišli tenistovi za roky skvělé kariéry poděkovat. „Pro mě je to ohromná čest vám takové ocenění předat. Jedná se o spoustu úspěchů, které bychom tu vyjmenovávali dlouho. Osobně vidím jako největší fakt, že jste sedm let v kuse vydržel v elitní desítce, což je v období Federera, Nadala a Djokoviče i dalších až neuvěřitelné. Chceme vám poděkovat za reprezentaci nejen České republiky, ale také města Prostějova, které se díky vám objevovalo v řadě světových médií,“ s potěšením konstatoval primátor František Jura při předávání medaile.

Vyznamení umocnil ještě druhý dar. Tím byl obraz Národního domu a chlouby města Prostějova. K tomu předal tenistovi primátor také oficiální certifikát, že je jeho vlastníkem, aby z toho náhodou nebyly potíže, čímž přítomné pobavil. Vedení města následně obdrželo od pana Miroslava Černoška obraz s oficiální grafikou letošního turnaje. Poté přišlo na řadu focení a neformální debata, kterou na závěr zpestřila ještě návštěva obřadní síně, kde se primátor města předvedl také v roli průvodce, což mu při určitých akcích také není cizí.

„Jsem moc rád za takové ocenění od města. Vždy jsem se tu cítil jako doma a vzpomínám na řadu tenisových bitev jen v dobrém. Prostějov je celkově městem sportu a věřím, že tomu tak bude i nadále. Moc to zde všem přeji,“ okomentoval tuto společenskou událost Tomáš Berdych, jenž přidal svůj vzkaz do pamětní knihy.