Navzdory vytrvalému a místy velice silnému dešti proběhlo slavnostní zahájení World Junior Tennis Finals 2023 v Prostějově podle plánu. Tradiční úvodní nástup všech zúčastněných týmů tenisového mistrovství světa družstev do 14 let totiž organizátoři operativně přesunuli pod střechu krytého centrálního dvorce Prostějov Arény, tudíž se otevírací slavnost mohla uskutečnit.

Aktérky i aktéři prestižní mezinárodní akce bílého sportu tentokrát nastupovali za tónů známé slovenské lidové písně Macejko, Macejko. Později samozřejmě zazněla také státní hymna České republiky coby pořadatelské země, ovšem ještě předtím pronesli své krátké projevy vzácní hosté, kteří na slavnostní zahájení oblíbeného mládežnického turnaje osobně dorazili.

„Je úžasné, že se už po čtyřiadvacáté za sebou potkáváme v Prostějově na tomto významném šampionátu, který podporuje Národní sportovní agentura ČR. Věřím, že i do budoucna zůstane tahle spolupráce ve prospěch nadějí světového tenisu zachována. Zároveň mám přání, ať brzy vysvitne slunce a z tohoto mistrovství vzejdou další hvězdy formátu nedávných finalistů Wimbledonu Novaka Djokoviče a Carlose Alcaraze, kteří tady v minulosti také hráli,“ řekl poradce pro sport Vlády ČR Jiří Nykodým.

„Jsem moc rád, že vás mohu prostřednictvím organizátorů přivítat na již tradičním špičkovém turnaji v krásném tenisovém areálu TK Prostějov. Pevně věřím, že se počasí co nejdříve umoudří a všichni herně odstartujete úspěšné mistrovství světa družstev do čtrnácti let. Přeji hodně štěstí, hrajte v duchu fair play,“ navázal náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sport Michal Zácha.

„Dovolte, abych vás všechny srdečně pozdravil jménem vedení našeho krásného města a přivítal vás v Prostějově. Jsme hrdým partnerem tohoto významného mezinárodního podniku v mládežnickém tenise, ze kterého v minulosti vzešla spousta vynikajících hráček i hráčů světové úrovně. Věřím, že nejinak tomu bude i během letošního ročníku. Nezbývá než popřát, aby se umoudřilo počasí a ať máte dobrou sportovní formu,“ pověděl primátor Statutárního města Prostějov František Jura.

„Vítám tu jak všechny účastníky šampionátu od hráček a hráčů přes kapitánky i kapitány, rozhodčí a podavače míčků až po veškeré členy pořadatelského týmu, tak naše vzácné hosty z Mezinárodní tenisové federace ITF. Každému z vás přeji, ať se mu v jeho konání co nejvíc daří a letošní World Junior Tennis Finals se po všech stránkách maximálně vydaří. Hodně štěstí,“ doplnila mezinárodní manažerka Českého tenisového svazu Kateřina Kramperová.

Slavnostní sliby před nastoupeným osazenstvem složili za hráčskou složku Emilio Cardona Lopez z Kolumbie a za týmové kapitány Jessica Moore z Austrálie. Potom už přišla na řadu obvyklá formulka z úst ředitelky turnaje Petry Píchalové, která oficiálně otevřela tenisové mistrovství světa U14 pro rok 2023. Načež následovalo čekání, až přestane pršet a budou tak moci začít zápasy prvního hracího dne v základních skupinách...