Česká tenisová reprezentace skvěle zvládla první část Davis Cupu. Ve Valencii vyhrála těžkou skupinu C, v níž porazila shodně 3:0 Španělsko, Koreu i Srbsko. Výraznou měrou se o úspěch zasloužili hráči z Prostějova Jiří Lehečka, Jakub Menšík a Adam Pavlásek, které skvěle doplnil Tomáš Macháč. To vše pod taktovkou kapitána Jaroslava Navrátila, šéftrenéra TK Agrofert.

 

Prvním soupeřem byli domácí Španělé. Přestože jim chyběl Carlos Alcaraz, toužili po postupu, hned v zahajovacím střetnutí ale prohráli, co se dalo. Na první úspěch Macháče navázal Lehečka a uspěla také dvojice Pavlásek, Menšík. Naprosto stejný průběh si tenisté zopakovali v duelu s Koreou a po dvou dnech byli kousíček od postupu.

„Kdyby mi při příjezdu někdo řekl, že na úvod vyhrajeme dvakrát 3:0, tak bych si myslel, že je blázen, že to ani není možné. Ale stalo se, navíc po výborných výkonech. Na kurtu kluci dominovali a jasné výhry si zasloužili,“ sklonil týmu poklonu kapitán Navrátil.

Do finálového turnaje, který se bude hrát v listopadu v Malaze, Čechy definitivně poslali Srbové výhrou nad Španělskem, pak si to s výběrem kapitána Navrátila rozdali o první místo ve skupině. I v tomto střetnutí se radovala prostějovská sestava doplněná Macháčem.

„Klíčem bylo první utkání. Věděli jsme, že Španělé bez Alcaraze budou hratelní, na to jsme se soustředili. Povedlo se, všechno do sebe zapadlo. A pak už to byla pohádka,“ ohlédl se za vítězným tažením Navrátil. „Kluci získali obrovské zkušenosti a ověřili si, že můžou hrát proti nejlepším týmům na světě,“ dodal dlouholetý šéf daviscupové střídačky.

Tenisté prošli v novém formátu Davisova poháru do čtvrtfinále poprvé. Před dvěma lety nestačili ve skupině na Velkou Británii a Francii. V letech 2012 a 2013 Davis Cup ještě v dřívějším formátu ovládli. Vyřazovací část se odehraje od 21. do 26. listopadu.

 

 

DAVIS CUP v číslech – SKUPINA „C“ (Španělsko)

Španělsko – Česko 0:3

Macháč – Zapata 6:4, 6:4

Lehečka – Davidovich 7:6, 7:5

Pavlásek, Menšík – Granollers, Davidovich 5:7, 7:6, 6:4

Česko – Korea 3:0

Macháč – Hong Song-čchan 7:6, 4:6, 6:2

Lehečka – Kwon Sun-u 6:1, 7:5

Menšík, Pavlásek – Nam Či-song, Song Min-kjo 3:6, 7:6, 6:4

Česko – Srbsko 3:0

Menšík – Lajovič 6:3, 6:2

Lehečka – Djere 7:6, 7:5

Pavlásek, Macháč – Djokovič, Čačič 7:5, 6:7, 10:3

KONEČNÁ TABULKA

1. Česko          3          3          0          9:0       3

2. Srbsko        3          2          1          6:3       2

3. Španělsko   3          1          2          3:6       1

4. Jižní Korea  3          0          3          0:         0

 

 

Očima Miroslava Černoška:

„Když končil Radek Štěpánek a o pár let později také Tomáš Berdych, měl jsem přání. Chtěl jsem ještě jednou pomoci vychovat alespoň jednoho hráče pro opravdu velký tenis. Davis Cup jsme naposledy vyhráli před deseti lety. Tehdy v listopadu měl Jirka Lehečka čerstvě dvanáct, Kuba Menšík osm. A dnes jsou z obou reprezentanti, kteří pomohli k postupu mezi nejlepší osmičku v soutěži, v žebříčku ATP si vylepšují svá maxima a mají před sebou skvělou budoucnost. Chvíli to trvalo, ta cesta nahoru nebyla úplně jednoduchá, protože konkurence v tenisu je opravdu obrovská. Ale něco se už podařilo a rozhodně nejsme na konci. A přiznám se, že jsem docela pyšný, že jsem těm klukům na té cestě pomohl a budu i nadále pomáhat.“