To je až k neuvěření, co se dělo v rozmezí několika desítek hodin během posledního dne roku 2013 a příchodu toho nového. V Prostějově bylo rozvášněnými a alkoholem notně posílenými vandaly poničeno pětačtyřicet odpadkových košů! Zlostí bez sebe jsou jak členové vedení města, tak i technických služeb a městské policie. Zadržet se však podařilo jen jednoho z vandalů…

 

„Bohužel se nám tady ještě ve větší míře opakuje situace z předchozích let, kdy k dnešnímu dni evidujeme pětačtyřicet zničených odpadkových košů. A to předpokládáme, že uvedené číslo nebude konečné. Náklady na opravu těchto košů se budou pohybovat v řádech několika desítek tisíc korun. Mezi ty méně časté vandalské projevy během oslav příchodu nového roku se dá zařadit ještě poškození dveří veřejných záchodků na autobusovém nádraží v Janáčkově ulici a postříkání tělesa kašny spreji na náměstí Spojenců,“ spočítal v pátek uplynulého týdne Večerníku škody Martin Grepl, ředitel společnosti A.S.A. Technické služby Prostějov.

Velké rozčarování ze škod na městském mobiliáři panuje pochopitelně i na radnici.
„Je to neuvěřitelné a neomluvitelné. Jen stěží lze pochopit myšlenky těch lidí, kteří jsou schopni pouze ničit, lámat a rozbíjet cizí majetek. V tuto chvíli se provádí evidence všech případů vandalismu během silvestrovských a novoročních oslav a předběžné vyčíslení škod, které vznikly na městském mobiliáři. Zatím evidujeme pětačtyřicet rozbitých odpadkových košů. Pokud vynásobíme jejich počet pořizovací cenou sedmnáct set korun za kus, nejedná se o zanedbatelnou částku. Problém budeme řešit ve spolupráci s policií a pojišťovnou,“ uvedl Jiří Pospíšil, první náměstek primátora města Prostějova.

Aktuální komentář Večerníku

Slavení konce roku a příchodu nového neodmyslitelně patří k životu, ale vše se jistě dá řešit poklidnějšími způsoby, než k jakým se často někteří občané uchylují. Ke slavení dlouhodobě patří spousta pyrotechniky, u jejíhož užití je však také potřeba přemýšlet. Kde asi tak petardy způsobí ještě větší ránu? Například právě v koši. Jenže za obrovskou ránu a zničení koše to opravdu nestojí. Pachatelé umocnění požitím alkoholu se dopouštějí vandalismu, ničí společný majetek všech obyvatel města, jenž má sloužit trvale. Poučili jsme se v průběhu let, nebo to bude podobně vypadat i letos?