Toto byl hodně nepříjemný šok. Prakticky ze dne na den se Určice ocitly bez prostředků. Účet, na němž bylo uloženo 8,7 milionu korun, totiž měly zřízený u Sberbank. Její česká filiálka byla přímo navázána na Ruskou národní banku. Po začátku války na Ukrajině přede dvěma lety došlo k jejímu uzavření. Situace zasáhla také Víceměřice, které stejným způsobem přišly o 1,7 milionu korun. Po dvou letech od zahájení konfliktu posvětil výplatu pohledávek zkrachovalé Sberbank CZ pražský Vrchní soud.

 

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu znamenala také uzavření všech evropských poboček Sberbank. Nedostupným se stalo i její internetové bankovnictví. Určice na svém účtu u této banky měly peníze, s nimiž počítaly pro finanční spoluúčast na plánovaných investičních akcích. Mimo jiné se jednalo o rekonstrukci průtahu obcí včetně vybudování velkého rondelu. Vše se nakonec podařilo dotáhnout do konce, obec si však kvůli investicím musela vypůjčit.

Nyní by měla své peníze dostat zpět. „Už jsme v to ani nedoufali. Máme informaci, že do dvou měsíců by nám mělo být vyplaceno 8,5 milionu korun, což je zhruba 95 procent z toho, o co jsme přišli,“ potvrdil Večerníku aktuálně určický starosta Petr Kouřil, jehož jsme se zeptali, jak s vrácenými penězi hodlá obec naložit. „To zatím nevíme. Buď jednorázově splatíme úvěr, který jsme si vzali, nebo tyto peníze investujeme do rozvoje školství v obci. Mimo jiné nás čeká výstavba zcela nové budovy, jež poslouží pro vytvoření ‚dětské skupiny‘. Naše mateřská školka totiž stále musí některé zájemce odmítat. Kromě toho také plánujeme rekonstrukci šaten a vybudování nových učeben i koridoru v budově základní školy,“ vyjmenoval Kouřil.

V obdobné situaci jako Určice se ocitly také Víceměřice, kde přišly o veškeré úspory ve výši 1,7 milionu korun. I zde by se měli dočkat vrácení peněz. „Hospodaření naší obce to ovšem neohrozilo,“ vyjádřil se starosta Víceměřic Eduard Novotný s tím, že obec měla svůj hlavní účet u České národní banky. Věřitelé padlé banky Sberbank CZ, kterých je 15 300, by měli dostat celkem zhruba 57 miliard korun.