Toto byl neuvěřitelně zamotaný případ. Není nic snadnějšího než nadělat dluhy. Na druhou stranu je pekelně těžké přijít na to, kdo za ně může. Obzvláště pokud vám dluží nějaká neprůhledná firma. Tou byla nepochybně společnost N&N Stavby se sídlem v Němčicích nad Hanou. Po jejím krachu za ní zůstaly vysoké pohledávky. Její jednatel Ondřej Zedník pracoval jako traktorista a vše svaloval na svého kamaráda Pavla Koleňáka, jenž ho měl do celé záležitosti „namočit“. V minulosti trestaný muž se tak opět ocitl na lavici obžalovaných. Po neobyčejně rozsáhlém dokazování, které se vleklo několik měsíců, nakonec soud dospěl k osvobozujícímu rozsudku.

 

Jednatelem společnosti N&N Stavby byl oficiálně Ondřej Zedník. Ten však z neslavného konce vinil právě svého bývalého kamaráda, jenž ostatně kvůli předchozím problémům v průběhu fungování společnosti skončil za mřížemi. U soudu se ukázalo, že řízení firmy bylo skutečně dlouho na Pavlu Koleňákovi, ale i to, že zřejmě bylo nad možnosti Ondřeje Zedníka, oficiálního jednatele. Právě na jeho výpovědi byla založená obžaloba. Ondřej Zedník uvedl, že hledal práci jako traktorista, načež jej oslovil Pavel Koleňák, který v té době nemohl podnikat, aby si na sebe vzal firmu. Domluvit se měli tak, že Ondřej Zedník bude jezdit s traktorem a Pavel Koleňák zajišťovat provoz firmy a zakázky. Jisté je, že po krachu firmy N&N Stavby zůstaly více jak milionové dluhy. Část tvořily faktury za odebrané zboží, ještě větší část pak peníze poškozené investorky. 

„Nebyl to typický bílý kůň“

Po velice rozsáhlém dokazování soud konstatoval, že Pavel Koleňák sice nehospodařil řádně s majetkem společnosti N&N Stavby, prováděl velkorysé výběry z bankomatu, které dosáhly za rok 2018 částky až 2,2 milionu korun, ale přesto jej zprostil obžaloby. O jeho vině totiž nebylo možné jednoznačně rozhodnout. „Ondřej Zedník na jedné straně údajně neměl přehled o hospodaření firmy, na druhé straně uvedl, že měl k dispozici účetní závěrku, také po nástupu obžalovaného do výkonu trestu se snažil prodat firemní auta svému strýci. Z výpovědi bývalého zaměstnance vyplynulo, že nebyl typickým bílým koněm, ale že zásadní věci s Pavlem Koleňákem konzultoval a nechal se oslovovat jako jednatel. Za této situace nelze přijmout tezi, že by Ondřej Zedník byl jakýmsi formálním nastrčeným jednatelem. Navíc ze znaleckého posudku vyplynulo, že nelze určit, kdy přesně se společnost dostala do finančních problémů. Není možné tedy učinit jednoznačný závěr, že Pavel Koleňák už věděl, že společnost N&N Stavby nebude schopna odebrané zboží a služby uhradit,“ odůvodnil zprošťující rozsudek soudce Petr Vrtěl. Ten už je nyní pravomocný.