Už čtvrtým rokem, s výjimkou covidového období v roce 2022, využívá prostějovský magistrát zákonem konečně povolené možnosti odtahovat vraky motorových vozidel nebo aut, která mají více než šest měsíců propadlou STK. Jejich majitelé však nevyhovující technický stav svých vozidel neřeší a auta nechávají odstavená v různých lokalitách Prostějova. Běžně na ulicích, nebo dokonce na městských parkovištích. Během uplynulé středy přišlo na řadu dalších sedm vozidel, která město pod dohledem strážníků městské policie nechalo odtáhnout.

Minulý týden ve středu 24. ledna pokračovaly v Prostějově odtahy vozidel s propadlou STK více jak šest měsíců parkujících v rozporu se zákonem na veřejném prostranství. „Strážníci okrskové služby ve spolupráci s Odborem správy a údržby majetku města Prostějova v průběhu roku postupně zabezpečují odtahy vozidel, která mají déle jak šest měsíců propadlou technickou kontrolu a delší dobu blokují parkovací místa v ulicích města. Jestliže je jejich majitelé i přes výzvu Magistrátu města Prostějova z veřejného prostoru neodstraní, přistupuje se k odtahu vozidla,“ vysvětlila mluvčí prostějovského magistrátu Alena Vrtalová. Jak dodala, majitelé nebo provozovatelé vozidel byli radnicí opakovaně vyzýváni, aby se svými vozidly bez potřebné STK něco udělali a tento problém řešili. „Majitelé vozidel po marných výzvách a po uplynutí zákonných lhůt vozidla neodstranili nebo neuvedli do provozuschopného stavu. Tato vozidla dlouhodobě a v rozporu se zákonem zabírají místo na veřejných plochách. Pokud si majitelé svá vozidla po zaplacení nákladů za jejich odtah a skladování do tří měsíců nevyzvednou, přistoupí město Prostějov k jejich prodeji formou veřejné dražby,“ poznamenala mluvčí radnice Alena Vrtalová.

Středeční odtahy celkem sedmi aut z různých lokalit Prostějova řídila městská policie.

Od podzimu roku 2021 se odtahy vozidel / vraků z různých míst Prostějova rozběhly jako na běžícím páse. „Také v dalších letech pokračovala spolupráce s Odborem správy a údržby majetku města Prostějova na mapování a odstraňování vraků vozidel na územní města Prostějova. Vloni již dokonce proběhla i veřejná dražba aut těch, kteří se o ně nepřihlásili,“ zavzpomínala na nedávnou minulost Alena Vrtalová.

Odtahy vozidel komplikovalo dříve administrativní prodloužení STK vydané dne 22. února 2021 v Úředním věstníku Evropské unie. „Jednalo se o nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie ze dne 16. února 2021, kterým se stanovila zvláštní a dočasná opatření s ohledem na tehdejší přetrvávání krize způsobené onemocněním covid-19, jež se týkala obnovení či prodloužení některých osvědčení, licencí a povolení, odkladu některých pravidelných kontrol a pravidelného školení podle určitých částí právních předpisů v oblasti dopravy. Některá dlouhodobě odstavená vozidla tak bylo možno začít řešit až ke konci druhého čtvrtletí roku 2022,“ uvedl Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

 

ODTAHY VOZIDEL – Prostějov, středa 24. ledna 2024

Tovární značka           Barva              Registrační značka     Místo odtahu

Škoda Fabia                 modrá             1M6 8647                   Družstevní 11

Citroën Xsara              modrá             1M8 2534                   Dolní 3780/28

Opel Astra                   stříbrná           7M3 4738                   nám. E. Husserla

Volkswagen Passat     šedá                9B5 1626                    K. Svolinského

BMW                          černá              6M3 0857                   Dolní 28

Škoda Felicia               červená           4M9 2148                   Husovo nám. 69

Škoda Octavia            stříbrná          3M1 2233                   Kotěrova 4

Zdroj: Magistrát města Prostějova