Linda Wichterlová

Manželka světoznámého vědce Otto Wichterleho, maminka dvou synů, sedminásobná babička a mnohonásobná prababička naposledy vydechla v pátek 24. listopadu ve věku 106 let. S velkou úctou na ni budou vzpomínat i všichni obyvatelé „jejího“ Stražiska, kde se v roce 1938 vdala a kam každoročně na léto mířila vlakem a s batohem na zádech.

Ladislav Županič

Prostějovský rodák coby herec začínal v populárním divadle Paravan a od roku 1970 zahájil svoji kariéru v Hudebním divadle Karlín, kde deset let působil jako ředitel. Nositel Ceny Thálie za celoživotní mistroství v kategorii muzikál, opereta vytvořil i řadu filmových a dabingových rolí. Hlas dal například Clintu Eastwoodovi. Zemřel 9. prosince ve věku 80 let.

Ivana Hemerková

V prostějovském zastupitelstvu působila dlouhých 21 let. Nejprve coby členka ODS, od roku 2014 byla výraznou tváří hnutí PéVéčko. Její oblibu dokazovaly četné preferenční hlasy. Jako uvolněná místostarostka se věnovala oblastem školství, kultury, sportu, ale třeba také problematice zeleně. Ivana Hemerková zemřela 24. března ve věku 65 let.

Karel Kotyza

Karel Kotyza působil dlouhá léta jako učitel zeměpisu a biologie. Byl známý také jako organizátor velkého množství turistických akcí a vlastivědný pracovník. K jeho zálibám patřily také literatura a historie. Za jeho celoživotní dílo mu byla za rok 2013 udělena Cena města Prostějova. Karel Kotyza zemřel 20. prosince ve věku 85 let.

Zbyněk Netopil

Všestranný sportovec se věnoval zejména raftingu a kanoistice. Získal 160 domácích titulů ve všech disciplínách dohromady, mezi muži v kategorii masters byl 28násobným mistrem Evropy a 18násobným mistrem světa v raftingu. Zbyněk Netopil zemřel 11. listopadu ve věku 63 let.

Karol Menyház

Dlouholetý reprezentant a trenér boxu byl rodákem ze slovenského Hlohovce. Do Prostějova přišel v roce 1959, a to do klubu TJ OP Prostějov, s nímž čtyřikrát získal titul Mistr ČSSR v družstvech. Do Síně slávy prostějovského sportu vstoupil v roce 2008. Karol Menyház zemřel 24. října ve věku 86 let.

David Krejčí

Fotbalový brankář a nadšený amatérský hokejista David Krejčí zemřel zcela nečekaně ve věku 35 let. Stalo se tak po zápase v Uničově, kdy jej spoluhráči našli na zimním stadionu beze známek života. David Krejčí stál u zrodu hokejového klubu HC Stars, nastupoval také za SK Prostějov 1913 a mohl se pyšnit titulem amatérského mistra republiky.

Alexandr Koutný

Tělo teprve osmnáctiletého hokejisty bylo nalezeno v pondělí 9. října večer v nastartovaném autě na parkovišti u prostějovského Tesca. Ohledně příčin jeho smrti se hovořilo o možném předávkování či sebevraždě. Nic z toho se nepotvrdilo, mladík se udusil v autě výfukovými plyny, které do kabiny vnikaly kvůli technické závadě.

 

Další část přehledu roku najdete ve speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který najdete jako součást tištěného vydání ze dne 15. ledna