ČERVENEC

Novou ředitelkou Městského divadla v Prostějově se stala Karin Konzbulová, která ve výběrovém řízení skončila až na druhém místě. Vítězka Ivana Buřtová totiž na funkci rezignovala. Dlužno ale připomenout, že restaurace Národního domu neotevřela v daném termínu. Oprava vodovodního řadu v Nerudově ulici spěla ke konci a radní už přemýšleli, čím nahradit pokácené stromy v této lokalitě. Strážníci na začátku letních prázdnin měli napilno. Zachraňovali strakapouda uvízlého v krbu a v odpadkovém koši našli hada! Na prostějovském náměstí se uskutečnil Den radosti a štěstí, kterého se zúčastnily stovky dětí nejrůznějšího věku. Městu se po dlouhé době ozval bývalý ředitel Národního domu Petr Hloch. Ten po radnici požaduje navrácení movitých věcí, které po jeho odchodu z funkce byly nalezeny v Národním domě. Několik nehod v Plumlovské ulici způsobil opilý řidič, jenž policistům záhy nadýchal 4,37 promile alkoholu. A zatímco další úspornější svítidla ve veřejném osvětlení přibyla, radní se nechali slyšet, že by službu Senior taxi prodloužili o další tři roky. Neskutečná vedra měla v Prostějově za následek nevšední věc. Fontána na náměstí Spojenců se zaplnila koupajícími se lidmi nejmenované komunity. U Hloučely byl Večerníkem objeven vzácný černý čáp a v polovině června konečně zahájila svůj provoz zahrádka Národního domu. Správa železnic znovu oddálila rekonstrukci hlavního nádraží v Prostějově, její zástupci ovšem potvrdili, že i nadále počítají s výstavbou podjezdu pod železničním přejezdem ve Vrahovické ulici. Na Floriánském náměstí byla pokácena stoletá lípa, podle vedení magistrátu byl letitý strom nemocný.

SRPEN

Srpnové parné dny začaly kuriózním případem, kterým se chtě nechtě museli zabývat strážníci. Ti vyjížděli k nahlášenému rušení nočního klidu. Přišlo se na to, že po sexuálních hrátkách v bytě panelového domu zůstala křičící žena spoutaná želízky. Strážníci ji tedy pout zbavili. V plném proudu byly v tu chvíli už přípravy na Hanácké slavnosti. Magistrát ovšem informoval, že ze strany řemeslníků není o nabízené stánky na náměstí zájem. Spory ve Mlýnské ulici pokračují, zdejší podnikatelé sepsali petici proti rušení parkovacích míst a poslali ji na radnici. Provoz v Olomoucké ulici zastavila nehoda, kdy osobní vozidlo nedalo přednost druhému a po srážce se převrátilo na střechu. Zůstalo stát přímo na kolejích! Obrovské drama se odehrálo v prostějovském aquaparku. Pod hladinou jednoho z bazénků zůstal čtyřletý chlapeček. Z vody jej nevytáhli rodiče ani plavčík, ale náhodný návštěvník. Zachránil mu tím život. Prostějovan si chtěl v bankomatu v centru města vybrat peníze, z přístroje ovšem místo bankovek vylezla užovka! Domy na nedávno zrekonstruovaném Sídlišti Svornosti se ocitly v zajetí plevele, magistrát ovšem nabádal zdejší občany, aby zůstali v klidu. Novinkou v autobusech MHD se staly snímače QR kódů a rozsáhlou rekonstrukcí procházely chodníky v Sokolské ulici. V závěru měsíce představitelé města, policie, armády a dalších organizací uctili památku tří prostějovských obětí během sovětské okupace v srpnu 1968.

ZÁŘÍ

S úvodem školního roku kolovala na sociálních sítích fotografie muže, který polonahý vykonal svoji velkou potřebu na malém nádraží ve Vrahovicích. Za ubodání psa dostal muž z Krasic u soudu pouze podmínku a bývalý nevěstinec na Husově náměstí získal nového majitele. Dům v havarijním stavu slíbil muž z Kralic na Hané zrekonstruovat. Zahájení školní výuky se nedočkala ředitelka Střední školy designu a módy v Prostějově Blanka Čechová, která byla krajskými radními odvolána z funkce. Strážníci hromadně darovali v nemocnici svoji krev a vedení magistrátu oznámilo, že regenerace Sídliště Svornosti definitivně skončila. Vyřešen byl i rostoucí plevel mezi domy. Šílený případ řešil Okresní soud v Prostějově. Santino Horvát uřezal nožem těhotné přítelkyni vlasy a hrozil jí také vypálením očí. Policie dopadla v Okružní ulici převaděče, který v dodávce vezl osm syrských uprchlíků. K vážné dopravní nehodě došlo na křižovatce ulic Josefa Lady a Hacarova. Senior za volantem osobního vozidla tam srazil ženu ze skútru. Život jí zachránily dvě studentky Střední zdravotnické školy, které šly zrovna kolem a poskytly jí okamžitou pomoc. V jednom z bytů v Bulharské ulici zazněl výstřel. Muž se pokusil o sebevraždu, s těžkým zraněním hlavy skončil v nemocnici. Covid se ještě nevzdával své vlády, v prostějovské nemocnici byla hospitalizována pacientka se závažným průběhem této nákazy.

ŘÍJEN

U prostějovského soudu stanul Michal Kandrač, který soustavně krade už padesát let a byl sedmatřicetkrát soudně trestán. Naposledy obral osmdesátiletého seniora v Trávnické ulici. Česká pošta se rozhodla nabídnout budovu na Poděbradově náměstí v Prostějově k prodeji a v nemocnici na následky těžkého zranění hlavy zemřel sebevrah z Bulharské ulice. Burza práce a vzdělávání proběhla úspěšně ve Společenském domě. Legendární bývalá lékárna U černého orla byla v tu chvíli již několik měsíců uzavřena. Uvažovalo se o tom, že lékárnu nahradí prodejna lahůdek. Radní zveřejnili, že do městské pokladny přiteklo z hazardních her 48 milionů korun během prvního pololetí. Legiovlak vzbudil v Prostějově opět velkou pozornost a manželé Szabovi si v Domově seniorů v Nerudově ulici řekli opět své manželské ano. Znovu po 65 letech! Dluhy Prostějovanů za nezaplacený odpad opět narostl a zároveň se našinec dozvěděl, že radní navýšili poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu na rok 2024. Hasiči z Vrahovic dostali od města milionovou stříkačku. Občané i sami rybáři se pustili do záchrany ryb, které se plácaly v bahně mlýnského náhonu. V Prostějově proběhl úspěšně Sokolský běh a kulturní kavárna Avatarka na náměstí T. G. Masaryka po jedenácti letech ukončila provoz. Radní připustili, že je tíží velký problém s přemnoženými kočkami, který se stále nedaří řešit.

LISTOPAD

Velice nelibě nesli návštěvníci Zlaté brány v Prostějově skutečnost, že od listopadu musí za použití záchodku ve druhém patře zaplatit desetikorunu. V prostějovské nemocnici se uskutečnilo velké cvičení všech složek integrovaného záchranného systému. Cvičení bylo věnováno velice reálné hrozbě nebezpečné nákazy. Hlavní figurantkou byla žena, která přijela nakažená z Libérie. Feťácká banda z Krasické ulice stanula před soudem, okradla celkem 112 lidí. Odborný průzkum potvrdil, že prostějovská radnice je naprosto transparentní a s předstihem před vánočním jarmarkem město obdrželo první zásilku krásných vratných kelímků. Dušičky se na hlavním městském hřbitově obešly bez incidentů, ovšem panickou hrůzu si prožily prodavačky z centra města. Do prodejny jim vběhla nutrie, kterou museli odchytit strážníci městské policie. Večerník získal úplnou vizualizaci ulice Újezd, jak bude vypadat po vybudování autobusového terminálu i parkovacího domu. Burza škol ve Společenském domě proběhla rovněž úspěšně a prostějovský magistrát byl vyhodnocen jako nejpřívětivější úřad v Olomouckém kraji. Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2024 a, světe, drž se, i s deficitem ve výši 300 milionů korun. Radní pak také rozhodli, že projekt sdílených kol bude v Prostějově pokračovat i během ledna a února. Výstavba nové stanice pro hasiče i lékařskou záchranku v Brněnské ulici se musela odložit, chybí totiž čtvrt miliardy korun.

PROSINEC

Ze svých činů se u prostějovského soudu zpovídal Jaroslav Smrž. Ten v opilosti na hřbitově kradl a rozbíjel urny s popelem zemřelých. Jindy zkopal a poplival starou paní nebo řval s nožem v ruce na svoji manželku s výhružkami, že ji vykuchá. Na prostějovské náměstí dorazili rakouští huláni ve snaze ubránit naše město před Napoleonem. Primátor Prostějova František Jura přivítal císařské vojáky „štapmprlí“ režné. Mobilní kluziště začalo být hojně využíváno a vánoční jarmark praskal doslova ve švech. Dobrá zpráva přišla také z prostějovské nemocnice, kde rozhodli, že se nepřidají k celostátní stávce lékařů. Také Prostějov během prvního prosincového týdne zasypal sníh, dvaceticentimetrová pokrývka však během několika dní roztála. K nelibosti místních vznikne ve Vrahovicích nová ubytovna a radní představili všem zastupitelům projekt na výstavbu krytého plaveckého bazénu. Bratru za 560 milionů korun! Vánoční strom na náměstí je opět křivý, radní to ale vysvětlují optickým klamem. Budova prostějovské radnice se stala národní kulturní památkou a u Mechaniky v Letecké ulici došlo k zajímavé události. Žena tam zaparkovala auto na opravu a po pár dnech ho našla na tom samém místě nabourané... V závěru roku se rapidně zvýšil počet Prostějovanů nakažených covidem a primátor František Jura osobně poblahopřál paní Larisse Šimekové k jejím 103. narozeninám. Na úplný závěr roku se na prostějovském náměstí sešly stovky Prostějovanů, ale místo dříve oblíbeného ohňostroje viděli nezábavný a nevýrazný videomapping.

 

Další část přehledu roku najdete ve speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který najdete jako součást tištěného vydání ze dne 15. ledna