Leden

Po tříleté covidové pauze se v Kolářových sadech konečně znovu konal Silvestrovský běh, měl hojnou účast. Tenisový tým ČR v čele s prostějovským Jiřím Lehečkou v Sydney těsně nepostoupil ze základní skupiny United Cupu družstev po výsledcích 3:2 s Německem a 1:4 s USA. Tradiční halový turnaj fotbalových rozhodčích v Kostelci na Hané vyhrál výběr Morava. Do nového roku šli cyklisté TUFO PARDUS Prostějov s vydatnou dávkou medailí získaných na dráhovém MČR v pražském Motole, takzvaném Mistrovství Planety. Volejbalistky VK Prostějov výjimečně hrály extraligové duely i mezi svátky, smetly Šternberk 3:0 a padly u Šelem Brno 0:3.

Vasil Kušej, největší hvězda druholigových fotbalistů, 1.SK Prostějov přestoupil do Mladé Boleslavi. Nohejbalisté TJ Sokol I PV oznámili dílčí změny v hráčském kádru, ale zůstali Martin Müller i Petr Zemánek, tedy klíčové opory. Rekordních čtyřiadvacet družstev absolvovalo závěrečný druhý turnaj série Hanácké curling 2022 na mobilním kluzišti, triumfovali Modří ptáci. Další dva těžké šlágry odehrály ženy volejbalového vékáčka v Liberci (1:3) a doma proti ukrajinskému Dnipru, když těsnou výhrou 3:2 uhájily průběžné vedení v nejvyšší české soutěži. Prvenství na Zimním běhu přes Kosíř obhájil šumperský Tomáš Křivohlávek.

Lubomír Machynek ukončil profesionální fotbalovou kariéru a rozhodl se dál pokračovat v SK Lipová. Basketbalisté BCM Orli Prostějov směřovali v 1. lize mužů do skupiny o záchranu, nepomohlo jim ani jedno z mála vítězství 89:69 nad Zlínem po ojediněle skvělém výkonu. Velký házenkářský turnaj přípravek Hanácké pohár 2023 v Kostelci na Hané ovládl v nejmladší kategorii domácí kolektiv TJ Sokol HK. Hokejoví Jestřábi se v Chance lize mužů pohybovali převážně dobrými výsledky na dohled elitní čtyřce průběžného pořadí, většinou na páté či šesté pozici.

Nečekaného úspěchu z tenisového TK Agrofert Prostějov na grandslamovém Australian Open dosáhl Jiří Lehečka senzačním postupem do čtvrtfinále. Dvojice mládežnických hokejistů SK Prostějov 1913 Filip Vrba a Jan Špičák startovala za výběr Olomouckého kraje na Zimní olympiádě dětí a mládeže 2023 v Hradci Králové. Prostějovské volejbalistky posílené o blokařku Veroniku Trnkovou i bulharskou smečařku Yoanu Nikolovou úchvatně vyřadily v evropském Challenge Cupu španělskou Menorcu (0:3, 3:0 a zlatý set 15:13), čímž postoupily do čtvrtfinále.

Personálně dost obměněný mančaft fotbalistů eskáčka vstoupil do zimní přípravy debaklem 0:5 od Banské Bystrice, následně porazil Líšeň 2:0 a remizoval s Karvinou 1:1. Nádherným vrcholem tenisového Australian Open se stal deblový titul ženského páru Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková, jejich už sedmý společný z grandslamových turnajů. Němčice nad Hanou hostily mistrovství Olomouckého kraje v krasojízdě, domácí Michaela a Kateřina Vosičkovy si při něm vytvořily osobní rekordy. Korfbalisté SK RG Prostějov podlehli na palubovce Brna 16:20 a v extralize dospělých klesli na třetí post.

Únor

Bývalý starosta Kostelce na Hané František Horák se stal místopředsedou Národní sportovní agentury. Rohovnický oddíl BC DTJ Prostějov uspořádal v Národním sportovním centru PV turnaj Národní ligy boxu ČR. Čeští tenisté zvládli kvalifikaci týmového Davis Cupu výhrou 3:1 v Portugalsku, opět úřadoval Jiří Lehečka. Jeho klubový parťák Zdeněk Kolář si připsal úspěchy na challengerech v německém Koblenzi (semifinále) i v litevském Vilniusu (finále). Porážkami vstoupili házenkáři do odvetné části 2. ligy mužů: Sokol II Prostějov rupnul s Ivančicemi vysoko 21:35, kostelecký TJ Sokol HK nestačil v Kuřimi 23:30.

Špičkovou posilu získali prostějovští nohejbalisté v osobě Jana Pavelky z Modřic. Cyklistická mládež TUFO PARDUS PV absolvovala společný tréninkový kemp doma v Prostějově. Korfbalová parta ergéčka obsadila v elitním evropském poháru Champions League nadmíru solidní sedmé místo. V Křenůvkách měli premiérový ročník turnaje amatérů ve stolním tenisu O putovní pohár starosty Myslejovic. Klesající forma volejbalistek VK Prostějov se podepsala pod jejich čtvrtfinálové vyřazení z Chance Českého poháru žen v Ostravě 2:3 i vypadnutí mezi top osmičkou Challenge Cupu s německým Suhlem (dvakrát 1:3).

Prvoligovým hokejistům LHK Jestřábi Prostějov se sice dařilo a průběžně se posunuli mezi nejlepší kvarteto, kvůli neférovému jednání jejich majitele však o nich Večerník přestal referovat. Parašutisté ASO Dukla Prostějov byli vyhlášeni Leteckými sportovci roku 2022, ocenění jim předal nový český prezident Petr Pavel. Zimní plavci TJ Haná Prostějov získali na MČR v ledové řece Svratce tři medaile. Mladá prostějovská jachtařka Kristýna Piňosová vyhrála celostátní anketu Jachtař roku 2022 v juniorské kategorii. Prostějovští korfbalisté si výhrou 23:18 ve Znojmě zajistili účast v extraligovém play-off, byť vzápětí padli s Českými Budějovicemi 19:22.

Zimní příprava fotbalistů 1.SK Prostějov pokračovala výsledkově takto: Kroměříž 0:1, Sigma Olomouc B 1:1, Uničov 2:2, Třinec 3:0. Ještě před startem jarní části Fortuna:Národní ligy přišli o nigerijského Omaleho (hostování v Opavě), naopak coby nové akvizice přišli Ondřej Chvěja z Baníku Ostrava i Dano z Pobřeží Slonoviny. Volejbalové juniorky vékáčka si výbornými výkony na domácím turnaji extraligy U20 pojistily postup do závěrečného Final 6. Prostějovské juniorské lukostřelkyně Eliška Novotná, Mariia Kovalenko a Eliška Koleňáková vybojovaly na halovém mistrovství republiky dvě zlata plus jeden bronz. A zase tenista Lehečka, tentokrát byl v semifinále velkého podniku v Dubaji.

Březen

Vždy prestižní druholigové derby házenkářů mezi Kostelcem na Hané a Prostějovem urvali domácí 22:21 gólem z dálky tři sekundy před koncem. Zápasnický talent TJ Sokol Čechovice Chris Marek Dostál opanoval MČR kadetů volným stylem v Havlíčkově Brodu. Do druholigového jara vstoupili prostějovští fotbalisté plichtou 1:1 na vlastním trávníku s Varnsdorfem. Národní šampionát tenisových starších žáků v hale opanovali v Prostějově domácí chlapci, zlatý Dominik Vágner se stříbrným Jakubem Fedorem. Tradičně v italském Toskánsku se na novou sezónu připravovali cyklisté TUFO PARDUS PV, na vlastní oči sledovali etapový Strade Bianche.

Hokejoví junioři SK Prostějov 1913 zakončili Regionální ligu své věkové kategorie debaklem 1:7 od Břeclavi a skončili ve skupině o umístění 16 na druhé příčce. Basketbaloví junioři BCM Orli Prostějov spadli do baráže o záchranu v extralize. Volejbalistky VK během extraligové nadstavby prohrávaly mnohem častěji než v předchozím průběhu sezóny, bez dlouhodobě zraněné Karin Šunderlíkové a Kláry Faltínové na marodce klesly před play-off z vedoucí pozice na třetí místo. Dalším z čechovických zápasníků, který získal titul mistra republiky, byl junior Filip Kouřil.

Nevydařený úvod jarní fáze F:NL podtrhli muži eskáčka prohrami 0:2 na Sigmě Olomouc B i doma s Příbramí. Mladší přípravka fotbalového 1.SK Prostějov zorganizovala v Němčicích nad Hanou dva velké halové turnaje, první ukořistila Sparta Brno a druhý Zbrojovka Brno. Korfbalisté SK RG Prostějov uzavřeli základní část seniorské extraligy pohodovým triumfem 21:11 nad Náchodem, do vyřazovacích bojů šli ze třetí figury. Tenisové Indian Wells svědčilo jak vítězným deblistkám Kateřině Siniakové a Barboře Krejčíkové, tak čtvrtfinalistkám dvouhry žen Petře Kvitové i Karolíně Muchové.

Stolní tenisté TJ Sokol Čechovice suverénně postoupili z divize do třetí ligy. Dlouholetý předseda nohejbalového oddílu Sokola I Prostějov Jaromír Faltýnek oslavil sedmdesátku hrou. Anketě Sportovec Olomouckého kraje 2022 kralovali fotbalista a místní rodák Mojmír Chytil mezi jednotlivci a prostějovské volejbalistky v kolektivech. Our Hope Boxing Club Prostějov uspěl na juniorském MČR stříbrnými kovy Vanesy Reiterové, Anety Vytáskové i Štěpána Wezdenka a bronzem Markuse Šandora. Kosteleckým házenkářům se povedlo vyhrát ve druhé lize mužů téměř po půl roce venku, a to 37:36 v Újezdu u Brna.

Duben

Prostějovské volejbalistky zabraly a ve čtvrtfinále extraligy žen jasně vyřadily rivalskou Olomouc 3:0 na zápasy (3:2, 3:1, 3:0). Cyklista TUFO PARDUS PV Richard Holec otevřel novou silniční sezónu triumfem v Hlohovci a bronzem ze závodu Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš, kde zvítězila i juniorka Patricie Müllerová. Ve všech nižších fotbalových soutěžích postupně začalo fotbalové jaro. Volejbalový B-tým VK překvapivě vydřel v 1. lize žen ČR cenný bronz, když v sérii o třetí místo přemohl favorizovaný Hradec Králové. Basketbalisté BC Orli Prostějov se štěstím udrželi 1. ligu mužů bez baráže, ačkoliv soutěž zakončili děsivou sérií porážek.

Prostějovský tenis řádil na turnajích, když Petra Kvitová kralovala velkému podniku v Miami, Jakub Menšík ovládl klání ITF v Trnavě, Sára Bejlek triumfovala akci ITF ve Splitu a Vít Kopřiva došel na challengeru v San Remu do semifinále. Mužstvo hokejistů SK Prostějov 1913 vyhrálo 1.záhorskou ligu. Nohejbalisté TJ Sokol I PV otevřeli prvoligovou soutěž mužských družstev 2023 dominantně, přehráli Český Brod 6:2, Solidaritu Praha 6:0, Radomyšl 6:2 i Vsetín B 6:0. Fotbalisté 1.SK Prostějov pokračovali ve Fortuna:Národní lize remízou 1:1 v Chrudimi, debaklem 0:4 od Vlašimi a prohrou 1:2 v Táborsku, načež vedení klubu odvolalo kouče Pavla Šustra, místo nějž nastoupil Michal Šmarda.

Hokejoví Jestřábi obhájili v Chance lize ČR čtvrtou pozici, v semifinálové sérii hodně potrápili vsetínského favorita. Trenérské změny ve fotbalovém okresním přeboru mužů udělaly Vrahovice (Pavel Farný místo Davida Mezuliánka) i Dobromilice (Aleš Oškera místo Michala Rochly). Cyklistická naděje Müllerová zopakovala prvenství i na Kriterijní lize v Soběslavi, kde dojel její stájový kolega Matyáš Koblížek třetí. Korfbalová trojice z Prostějova David Konečný, František Valenta a Eliška Křížková se podílela na páté příčce reprezentace České republiky při mistrovství světa U19 v Belgii. Hrála se dvě fotbalová derby, v I.A třídě Plumlov – Určice 0:2 a v I.B třídě Klenovice – Pivín 1:3.

Otužilci TJ Haná Prostějov obsadili třetí post v konečném pořadí Českého poháru v zimním plavání. Nový trenér fotbalistů eskáčka zahájil nejtěsnějším udoláním Vyškova 1:0, vzápětí však přišla porážka 0:2 na půdě Sparty Praha B. Sportovcem města Prostějova za rok 2022 se stal tenista Jiří Lehečka, mezi dospělými kolektivy pak volejbalistky VK Prostějov, v mládežnických kategoriích panoval i další tenista Jakub Menšík a naděje bílého sportu TK Agrofert PV. Semifinálovou prohrou 18:24 v Brně skončila sezóna korfbalistům SK RG Prostějov, v extralize dospělých ČR tak skončili třetí. Patricie Müllerová byla na kole nezastavitelná, přidala další zlata z Brilon Cupu i ČP na dráze.

 

Další část přehledu roku najdete ve speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který najdete jako součást tištěného vydání ze dne 15. ledna