LEDEN

Oproti posledním dvěma letům se i kulturní program mohl opět vrátit do své tradiční podoby před koronavirem, který vše zbrzdil. Jednou z prvních akcí nového roku byl tradiční „Tříkrálový večer“ v depozitáři kočárů v Čechách pod Kosířem. Tam na tento magický podnik zajistili skvělý program a návštěvníci se mohli těšit na Daniela Hůlku či Václava Žmolíka. Kouzelnou atmosféru umocnily plápolající svíčky, zároveň se však nezapomnělo na Tříkrálovou sbírku. Pokud by měl prezident Petr Pavel v Prostějově svůj kostel, nepochybně by to byl kostel sv. Petra a Pavla na Petrském náměstí. Právě v den jeho vítězství v prvním kole prezidentských voleb se v tomto svatostánku konal tradiční koncert pěveckého sboru Schola Cantorum, který se již poosmé ohlédl za uplynulým vánočním časem. Na startu roku se poprvé bavili v Němčicích divadlem, v rámci divadelních pátků obecenstvo ocenilo představení „Bordel na ministerstvu“. Další akcí typickou pro leden jsou dětské karnevaly a jeden takový si užily děti i na Vápenici. Své kousky představili také mladíci z „oděvky“ v prostějovském muzeu. V Konici pak proběhl další z koncertních večerů, který se hrál potmě. Znovu se tak návštěvníci mohli přesvědčit, že hudba léčí. O poprask na sociálních sítích se pak postarala prostějovská základní umělecká škola, která na YouTube přidala svůj první song, jímž byla verze známé písně kapely Coldplay. Uznání se jí dostalo z celého světa. Nezahálelo ani Městské divadlo, v průběhu ledna k nám zavítala známá herečka Jitka Smutná.

 

ÚNOR

Druhý měsíc v roce patřil tradičně masopustním průvodům a jeden z nich proběhl hned na jeho startu v Pavlovicích u Kojetína, kde kromě průvodu nechyběla ani cimbálová muzika v místní sokolovně – sobotní program si užili nejen místní. V Divadle Point pak zažili hned dvě premiéry. Ani jedna z nich přitom nebyla divadelní. Poprvé totiž Point uspořádal ve svých prostorách vernisáž. A zároveň poprvé měla samostatnou výstavu svého díla Hana Matoušková. Ta z mnoha úhlů pohledu představila své obrazy, které vesměs pojilo společné téma přírody. V dalším týdnu si mnozí připomínali stále oblíbenější svátek svatého Valentýna. Pro letošní rok si tak na tento den připravilo novinku muzeum. Ve stejný týden pak nechyběla druhá letošní vernisáž, kde byl představen kříž i příběh rodiny Breslových. „Toto setkání beru i jako pietní vzpomínku na mladého člověka Kateřinu Breslovou, jež zemřela před 190 lety na břišní tyfus,“ nechal se slyšet restaurátor kříže Radomír Surma. V únoru byla také představena nová podoba hvězdárny, rekonstrukce by se měla dočkat už v letošním roce. Konec měsíce patřil opět muzeu, jež oslavilo 130. výročí, k němuž si nadělilo výstavu i katalog. Během výstavy se pak návštěvníci dozvěděli řadu informací, o nichž neměli ani ponětí. V Duze odstartoval další ročník soutěže „O hanáckyho kohóta“. Divadlem se pak lidé bavili nejen v Městském divadle, ale také v Divadle Point při „půlení světel“ a v Němčicích, kde nadále pokračovaly divadelní pátky.

 

BŘEZEN

Kulturní pouť v březnu odstartoval koncert ve Společenském domě, kde vystoupil Jan Nedvěd mladší s kapelou Příbuzní. V Konici se naopak na začátku března představil Milan Řehák, který potvrdil, že patří mezi nejtalentovanější české akordeonisty. Svým uměním potěšil všechny přítomné posluchače. Dvě ženy – dva zcela rozdílné životy, ale se stejným výsledkem – jsou na útěku. Se hrou nesoucí stejný název zavítal do Pivína Divadelní spolek Kroměříž. Duo hereček Kateřina Nakládalová a Romana Blažková zahrálo dvě se životem nespokojené ženy. Jedna utekla z domova od rodiny, druhá z jiného typu domova. A zatímco mladší z nich vedla život spořádané manželky a matky, ze druhé se časem vyklube žena se spoustou avantýr a pestrým životem. Avatarku zaplnila výstava Jana Saudka, která táhla na zajímavé fotografie, ale i nevšední záležitost, jíž byla přesná kopie přirození autora. Prostory Špalíčku zase v březnu oživila výstava Bohumila Sekaniny a Jana Jankůje. Ani letos nemohla už po třicáté chybět soutěž o nejhezčí výtvarné dílo pořádaná prostějovskými zahrádkáři. Více než tři sta kreseb a maleb nebylo jednoduché ohodnotit. Na konci měsíce se také hojně řešila ukrajinská vlajka na budově muzea, některým spoluobčanům města očividně vadila. Největší novinkou na kulturní scéně bylo oznámení ředitelky Městského divadla v Prostějově Jany Maršálkové, že po deseti letech ve funkci končí a odchází do důchodu. Až do posledního dne ale tvrdě pracovala a vše připravovala na novou sezónu. Tu si už bude užívat jen jako divák.

 

Další část přehledu roku najdete ve speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který najdete jako součást tištěného vydání ze dne 15. ledna