DUBEN

Hned úvodní týden druhého čtvrtletí roku 2023 přinesl bohaté hudební zážitky, jež spojovalo prostředí Společenského domu. Jen stěží by se dala najít akce, která v jeden čas přilákala více lidí do „Kaska“, jako tomu bylo v případě koncertu kapely Kryštof. Více než dva a půl tisíce fanoušků odcházelo domů s nezapomenutelným zážitkem, ale i s vědomím, že všechno ve zdraví přežilo. Jen o dva dny později pak kulturní stánek hostil další uskupení, s poklidnějším koncertem se představila kapela Čechomor. Aby těch hudebních vystoupení nebylo málo, tak i další týdny patřily známým muzikantům. Představila se česká rocková kapela Traktor a minulým režimem v rozmezí let 1983 a 1986 zakázaný legendární Pražský výběr ve svém hvězdném složení. Posledním vystupujícím v dubnu pak byl majitel dvou českých slavíků Dalibor Janda, ten potěšil publikum v Určicích. Ani apríl však nebyl jen o hudbě. Do Čech pod Kosířem se vrátil šlechtický rod Silva-Tarouca, návštěvníci se mohli těšit na výstavu Lillian Amann v útrobách plumlovského zámku. Za kulturou v podobě operety mohli i do Držovic.

KVĚTEN

I v květnu se konalo několik významných událostí, které stojí za připomenutí. Kavárna Avatarka na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově slavila deset let existence. Oslavy proběhly v jedinečném stylu, bylo možné zajít nejen na kávičku a sladkosti, ale i výstavu fotografií mapujících to, co se odehrálo v tamějším prostředí. Za živou hudbou stála řada umělců a majitelka Iva Polická se ohlédla za úspěšnými roky plnými kulturních akcí a koncertů. Už 37. ročník Hanáckého divadelního máje přinesl do Němčic nad Hanou přehlídku ochotnických souborů se 14 představeními a celkovým počtem 1 205 diváků. Největší návštěvnost zaznamenala pohádka „S čerty nejsou žerty" v podání pivínského divadla PIDI. Pěvecký sbor Proměny v rámci Prostějovských dnů hudby oslavil deset let existence. Koncert v Duze byl velkolepý, poprvé sbor doprovodil Cimbal Hell Band a členky sboru se představily jako sólistky. Oslavy zahrnovaly i výstavu, která mapovala cestu Proměn od jejich začátků až do současnosti. Výstavu s názvem „Tělo / Body" představili studenti SŠDAM v prostějovském muzeu. Různými pohledy představili ideální tělo, záměr reflektovat současný pohled na fyzickou podobu se autorům jednoznačně povedl. Zázemí pro výtvarné umění Zdeňka Horáka poskytl Státní okresní archiv v Prostějově. Horák, známý jako řemeslník, milovník hudby a techniky, prezentoval své životní dílo v oblasti výtvarného umění. Muzejní noc v Prostějově konaná 26. května byla plná ohně, kejklířů, muzikantů a pohádkových postav. Ocenění získala akce propojující několik různorodých kulturních prvků. Žáci ZUŠky z Němčic nad Hanou představili úspěšnou inscenaci „Pes baskervillský" kombinující činohru a tanec.

 

ČERVEN

Červen patří tradičně mezi měsíce bohaté na kulturu. Výjimkou nebyl ani rok 2023, kdy se uskutečnily některé významné kulturní akce obohacující život místních obyvatel. Renomovaný fotograf Robert Vano představil v galerii Špalíček výstavu „Memories" přinášející retrospektivu jeho tvorby od roku 1968 do současnosti. Významná část této velkolepé kolekce vznikla v New Yorku, Paříži, Miláně a dalších destinacích. Vernisáž expozice byla dokladem nemalého zájmu. Ptenské dětské divadlo nezůstalo pozadu a po derniéře sezóny vyhlásilo vítěze diváckého hlasování. Filip Kutý získal prestižní cenu Ptenský Ferda za vynikající výkon v roli zlého čaroděje Magoreta. Tradiční akce ZUŠ Prostějov MEDart s podtitulem „proč by Hanák jezdil za divadlem ven, když ho má doma“ představila průřezem hudebními a divadelními žánry bohatý divadelní program. Punkový festival ve Ptení avizovaný jako „Nejlepší punkovej fest“ se stal dvoudenní punkovou jízdou s účastí jedenácti kapel, a to vše díky iniciativě zámeckého pána „Horset Vládce". Absolventi výtvarného oboru Základní umělecké školy Vladimíra Ambrose vystavili své závěrečné práce v prostějovském muzeu, zatímco festival Čarovné tóny Macochy v jeskyních Moravského krasu umocnila tvorba sourozenců Hany a Petra Ulrychových. Festival Legendy se vrací, který pořádá Tomáš Grepl v Konici, zažilo v zámeckém parku na tři sta nadšených fanoušků se šesti kapelami. Wolkrův Prostějov odstartoval 66. ročník symbolickým průvodem se svíčkami, následovaný akrobatickým vystoupením od Losers Cirque Company. Kino Metro 70 vyřešilo další modernizaci, tentokrát v oblasti zvuku, s rozpočtem 4,9 milionu korun. Cílem bylo poskytnout divákům kvalitnější zážitek ze sledování filmů.

 

Další část přehledu roku najdete ve speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který najdete jako součást tištěného vydání ze dne 15. ledna