Dnešní doba je náročná a vyžaduje od většiny z nás osvojit si řadu znalostí, informací, dovedností, abychom v životě uspěli a uplatnili se v globálním rychlém světě plném změn. Proto je velmi důležité kvalitní vzdělání. A nemusí to být jen informace načerpané ve škole, ale i různé kurzy, školení, zahraniční studium, praxe, počítačové programy a dovednosti. Vzdělávání se netýká už jen školou povinných dětí, ale úroveň znalostí si doplňují i lidé v práci, firmách, nadnárodních společnostech, na akademické půdě, téměř v jakémkoliv zaměstnání manuálním i duševním.

Covidová situace poněkud zamíchala kartami a u dětí školního věku probíhalo skoro rok distanční vzdělávání doma. I to mohlo některým pomoci k prohlubování znalostí a informací, které by se ve škole nedozvěděli, hlavně pak schopnost používat počítače a informační technologie. Například vzdělávací platforma Study Hub je tady pro děti, teenagery i dospělé různého věku, aby jim nabídla širokou škálu vzdělávacích možností, předmětů, oborů, jazyků i počítačových programů. Pomáhá lidem lépe uspět v dnešním náročném rychlém a pohyblivém světě, který klade důraz na úspěch, výkon, kvalitu, pečlivost, flexibilitu a multifunkčnost. Tak široké množství dovedností, které umí běžný člověk dnes, by ještě před 30 nebo 50 lety bylo nepředstavitelné. Kdo chce uspět, musí držet krok s dobou a vývojem. Proto se vždy hodí využít různé vzdělávací kurzy, pokud si potřebujete zdokonalit, procvičit neb rozšířit znalosti.

Vzdělání zároveň určuje částečně i to, do jaké sociální skupiny se člověk zařadí, jak dobrou práci si najde, jestli bude moci zastávat vyšší pozici, podnikat sám za sebe, řídit lidi, jestli chce uspět v daném oboru. Vzdělání je předpokladem rozvoje jedince a je důležité i pro pochopení jeho základních práv a role ve společnosti. Méně i více vzdělaní lidé mají tendenci se sdružovat, a pokud například děti chtějí být v životě obklopeny inteligentními, schopnými a zajímavými vzory, bez vzdělání a všeobecného přehledu to budou mít obtížnější. I když ne vždy to platí, mnoho úspěšných lidí vysoké vzdělání nemá, využívá spíše svůj talent a přirozenou schopnost si v životě a společnosti poradit. I zdravý selský rozum je nesporně důležitý.

Je třeba si cenit toho, že žijeme v zemi, kde je (zatím) svobodný přístup k informacím i vzdělání. Je řada zemí, kde tyto možnosti nejsou a informace a vzdělání jsou cenzurovány. I to může být pozitivní motivací využít vše, co nám školní systém a možnosti různých vzdělávacích kurzů dávají.