Druhá liga? Ještě před desetiletím v Prostějově něco nemyslitelného, přinejmenším ve fotbale. Tehdy se ještě kopaná dostávala z nejhoršího. Dnes je to realita. Přesto by ale málokdo ještě nedávno sázel na eskáčko jako černého koně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Jenže stalo se, 1.SK oproti době před třemi čtyřmi lety proměnil tvář. Místo hráčů střední či starší generace dal mnohem více prostoru mladíčkům. Pro řadu to byla druhá, pro některé dokonce první kompletní sezóna v mužském fotbalu. Ukázalo se však, že není radno nezkušené mládí podceňovat.

Úvod sezóny 2020/2021 vypadal přitom dost podobně jako těch předchozích: špatné výsledky, ne vždy úplně povedené výkony. Ze všeho nejvíce však chyběly body.

Na podzim to vypadalo, jakoby se tým rozehříval. Soupeře, kteří stále jen tušili sílu eskáčka, najednou Prostějov kombinací, rychlostí a vůlí přehrával. A výsledky přišly, výběr Pavla Šustra přezimovalo na pátém místě.

Jaro – ač nakonec výsledkově lépe zvládnuté – nepřineslo tak jasnou převahu Prostějovanů. Díky bodům z venkovních hřišť se dařilo nejen potvrdit páté místo, ale prodrat se dokonce na druhou příčku. Konečné třetí místo je pak velmi dobrou vizitkou prostějovského fotbalu.

Na následujících stránkách jsme se proto rozhodli věnovat právě tomu, co k tak skvělému úspěchu vedlo. Kdo k němu přispěl? A jak? Své náhledy na to představili funkcionáři, hráči a trenéři, do hodnocení se zapojil také jeden z fotbalových pamětníků. A aby toho nebylo málo, podívali jsme se navíc i na mládež. Dost ale bylo řečí, Večerník velí: „Vzhůru do čtení této speciální přílohy!“

 

 Speciál vychází 21. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.