V prostějovském Národním sportovním centru proběhla uplynulou středu před polednem tisková konference, jejíž hlavní tváří byl čerstvý finalista juniorského Australian Open Jakub Menšík. Šestnáctiletý talent TK Agrofert prožívá ve své kariéře výrazný vzestup, za což jej veřejně ocenil šéf prostějovského tenisu a jeho manažer Miroslav Černošek, pogratulovat přišel i primátor statutárního města Prostějov František Jura. Na mediálním setkání se vedle juniorské „trojky“ světa objevily také další naděje ze zdejší líhně Maxim Mrva či Jan Kumstát s trenérem Tomášem Josefusem.

Hlavním tématem byl samozřejmě úspěch prostějovského rodáka Jakuba Menšíka, který na sebe již upoutal pozornost nejen v Česku, ale i v zahraničí. Po finále Pardubické juniorky 2021 a triumfu na „Mother City“ v jihoafrickém Kapském městě, kde loni v listopadu vyhrál turnaj špičkové kategorie ITF „A“, která zahrnuje největší podniky včetně grandslamů, uspěl i samotném podniku „velké čtyřky“. Na juniorce Australian Open v Melbourne předvedl úchvatnou jízdu, kterou zastavil až ve finále po téměř čtyřhodinové bitvě Američan Kuzuhara. Svět obletěly záběry, kdy Menšík bojoval doslova až do posledních sil a konec utkání dohrával v bolestných křečích, které jeho poslední míče značně limitovaly. Kvůli nim opouštěl po konci utkání kurt dokonce na vozíku!

„Bohužel mě na konci zápasu zastihly zdravotní problémy, ale do posledního míčku jsem věřil, že dokážu vyhrát. Nemohl jsem se postavit na nohy, ale doufal jsem, že naděje stále žije. Počasí bylo nesmírně náročné a navíc jsme neměli skoro žádné pauzy, což bylo vyčerpávající. Na kondiční stránce prostě musím ještě zapracovat, ale chci se stále zlepšovat ve všech ohledech,“ zavzpomínal prostějovský tenista na těžké chvilky. „Sice to nevyšlo, ale jde pro mě o motivaci do dalších turnajů. Ukázal jsem, že dokážu hrát se světovou špičkou a budu dělat vše pro to, abych si z příštího grandslamu odvezl titul,“ bral po návratu do Prostějova vše již s nadhledem. „Do Austrálie jsem jel s cílem zvítězit, od začátku jsem se cítil skvěle. V Melbourne jsem byl poprvé, a když jsem viděl, jak tam vše funguje, chtěl jsem dokráčet až pro ten titul. Byla ohromná čest hrát finále přímo v Rod Laver Areně, bylo to neuvěřitelné. Před námi tam zrovna dohrál svůj duel Nadal s Berretinim,“ neskrýval až dojemné pocity hráč prostějovského TK Agrofert, který svůj vzor vidí v Novaku Djokovičovi. „Je těžké se takovým hráčům vyrovnat, ale kladu si co nejvyšší cíle. Bude těžké se k němu byť jen přiblížit, ale pokusím se o to. Budu dělat vše pro to, aby příští grandslam už patřil mně,“ pravil s úsměvem odchovanec prostějovského Agrofertu, který se chce nyní plně etablovat na okruhu ITF.

Majitel marketingové společnosti TK PLUS a šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek předal Menšíkovi symbolickou medaili – „dukát“ jako vzpomínku na australský úspěch. „Rád jsem nositelem hezkých příběhů a jeden z nás ho napsal. Byl to příběh o bojovnosti, kdy na Australian Open překonal opravdu sám sebe. Jsem rád, že to dokázal a že zápasy dohrál i přes bolesti. Je to obrovský výkon a Jakub Menšík tím ukázal, že má předurčeno dosáhnout na nejvyšší mety,“ pronesl při této příležitosti a pochválil také další dvě prostějovské naděje, a sice Maxima Mrvu a Jana Kumstáta. Oběma popřál, aby pokračovali ve šlépějích právě Jakuba Menšíka, k čemuž mají nakročeno. V neposlední řadě poděkoval i jejich trenérovi Tomáši Josefusovi a též přítomným rodičům obou mladíků. Vyzdvihnout nezapomněl i spolupráci s městem Prostějov, které i přes problémy s koronavirem našlo finanční prostředky na podporu tenisové akademie.

Jsem velmi rád, že se Kubův úspěch urodil, opravdu mu ho přeji. Berdych, Novák, Kvitová, Šafářová, to všechno byli skvělí hráči a hráčky, ale až nyní dosáhl světového úspěchu kluk přímo z Prostějova, což je úžasné i pro město samotné. Finále jsem viděl až ze záznamu, ale i tak mi přineslo obrovské emoce. Jak jsem několikrát slyšel a sám jsem to rád říkal svým svěřencům, bez takové porážky nejsou velká vítězství. Pevně věřím, že to dotáhneš na vysněné mety,“ poznamenal prostějovský primátor František Jura přímo směrem k Jakubovi Menšíkovi. Jak dodal, v případě, že bude ve vedení města i v následujícím volebním období, bude sport podporovat i nadále.

Na adresu svého nadějného svěřence promluvil rovněž trenér prostějovské mládeže Tomáš Josefus. „Člověka zahřeje u srdce, když jeho svěřenec dosáhne tak obrovského úspěchu, jakým je finále grandslamu. Slovy se nedá vyjádřit, co pro nás finálová účast znamená. Vlila nám do žil spoustu energie do další práce,“ přiznal kouč, jenž v Melbourne z rodinných důvodů chyběl. Očekává totiž narození potomka. Menšíka místo něj v Austrálii doprovázel Robert Rumler, dlouholetý aktivní hráč prostějovského klubu. „Je to až neuvěřitelné, jací tři kluci tu s námi sedí. Kuba je ročník 2005, Maxim s Honzou 2007 a každý už má za sebou opravdu velké úspěchy. Zažíváme spolu úspěchy už od babytenisu, a i když je ta cesta stále dlouhá, pevně věřím, že se jim podaří probojovat se až mezi nejlepší hráče. Kuba startoval poprvé na tak velkém turnaji a hned z toho bylo finále. Nejde ani vyjádřit, co to pro nás znamená a jakou energii nám to vlilo do další práce,“ přidal lodivod mládeže TK Agrofert.

Slovo pak moderátor tiskovky Tomáš Cibulec předal i dalším dvěma přítomným nadějím Maximu Mrvovi a Janu Kumstátovi, kteří v loňské sezóně slavili úspěchy na turnajích kategorie do 14 let. „V minulé sezóně byl můj nejlepší podnik ve Francii na neoficiálním mistrovství světa, kde jsem ve čtvrtfinále odvracel čtyři mečboly, nakonec jsem dokázal celý turnaj ovládnout,“ hlásil Mrva a vzápětí jej doplnil Kumstát. „Pro mě bylo nejvýznamnější mistrovství Evropy do 14 let, kde jsem prohrál ve finále,“ dodal nadějný tenista. Společně pak na téže akci zvítězili ve čtyřhře.

Závěrem oficiální části neopomněl Miroslav Černošek ani úspěchy dívek. „Dneska je to trochu genderově nevyvážená tiskovka, ale nesmíme zapomenout i na naše velmi úspěšně dívky,“ usmál se. „Sára Bejlek už v patnácti letech dosáhla na řadu úspěchů. Podporujeme i například sestry Fruhvirtovy, o kterých jistě každý z vás slyšel. I zde vidím velké předpoklady do budoucna,“ uzavřel Miroslav Černošek.