Takovou srandu už ve městě prostě nezažijete! Vůbec poprvé v historii uspořádali v Březsku masopustní pochovávání basy pod širým nebem. Uplynulou sobotu 26. února se pozůstalí sešli na hřišti za sv. Václavem, kde byla třikrát neočkovaná Barbora Masopustová rozená Vrzalová uložena k delšímu odpočinku. Přestože ohlédnutí za celým rokem dominoval zejména covid, navzdory veskrze vtipně připravenému programu ve vzduchu visela kritická situace na válkou sužované Ukrajině. „Samé hrůzy. Nejdřív vi-rus a pak už jen Rus. Kdo ví, co je horšího?“ ptal se jeden z hlavních organizátorů Jarek Hanzalík.

Vlastnímu pochovávání basy po roční pauze opět předcházel veselý masopustní průvod, který chodil od stavení ke stavení. Navzdory pauze byla účast hojná, sešla se totiž bezmála padesátka maškar. Místo tradiční půlnoci tentokrát došlo na pochovávání basy již odpoledne. Za doprovodu kapely Holóbkova mozeka ji přinesli místní hasiči.

Když se ohlédnu za všemi těmi testy, kterými jsem loni prošla, tak jsem byla dvakrát negativní, dvakrát pozitivní a jednou těhotná,“ svěřila se přímo během obřadu jedna z členek basového výboru. Ten pod tradičním vedením Jarka Hanzalíka a Marcely Dostálové připravil skutečně třeskuté pásmo plné rýmovaných historek, vtipů i písniček s naprosto originálními texty. Vše se ohlíželo za uplynulým rokem, jak ho prožili právě v Březsku a okolí.

Lidé se tak mohli pobavit nejen při vzpomínce na covidové „maskování kašlu prdem“, ale i na to, jak obec zasáhl smrad z okolních polí, zapadl tu nakladač známý pod zkratkou UNC či třeba s jakými obtížemi u Dostálů přesouvali lavičku. „Skvěle jsem se bavil jako vždy, tady v Březsku nikdy nezklamou,“ svěřil se Jan Kovanda z Křemence známý zejména jako hlava pořadatelského týmu stojícího za triatlonem, jehož desátý ročník by se měl konat v létě ve Stražisku.

Březsko v sobotu opět dokázalo, že to tady opravdu žije. Ostatně masopusty jsou tu podobně jako třeba v Horním Štěpánově, Pivíně a dalších obcích, kde žijí lidé, kteří si ze sebe umí udělat srandu, opravdu vyhlášené. Nelze se divit, že tu funguje i ochotnický soubor Pašín neboli parta šílených nadšenců, který vždy na Silvestra pro své sousedy připraví zcela nezaměnitelný divadelní kus. „Letos se pochovávání konalo venku kvůli tomu, že s ohledem na covid nebylo dopředu vůbec jasné, zda a za jakých podmínek bude možné akci uspořádat,“ vysvětlil starosta Březska Jiří Zajíček, který zároveň působí v rámci pořádajících hasičů. Ti se kromě organizace pochovávání basy podílejí také na přípravě letního posezení na hřišti či Svatomartinské zábavy.