Jak již Večerník informoval, do Prostějova dorazilo v minulých týdnech na 300 uprchlíků z Ukrajiny, kteří zde hledají dočasný domov kvůli válečnému nebezpečí v jejich zemi. V drtivé většině případů jde o ženy s dětmi. Vedení magistrátu má připraven krizový plán, podle kterého bude vytvářet místa k bydlení nebo dočasnému ubytování.

 

Jak nedávno Večerníku potvrdil první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil, magistrát již vyčlenil pro Ukrajince pět bytových jednotek na „svobodárně“ v ulici M. Pujmanové a dalších šestnáct občanů či spíše občanek Ukrajiny našlo přístřeší v ubytovně v Kostelecké ulici. „Jsou tu ženy mladé i středního věku, většinou s dětmi. Chovají se naprosto normálně, nejsou s nimi žádné problémy. Ukrajinské děti si hrají s těmi českými na sousedním hřišti,“ uvedl pro Večerník jeden z obyvatel ubytovny v Kostelecké ulici.

Večerník se během tohoto týdne pokusí připravit reportáž z této ubytovny a bude nás hlavně zajímat, jak si uprchlíci zvykají na život v Prostějově a jestli jsou spokojeni s pomocí v jejich těžké životní situaci, které se jim v našem městě dostává.