Také statutární město Prostějov se připojilo k celonárodní akci BRÁNY PAMÁTEK DOKOŘÁN. Série tří prohlídkových akcí byla zahájena uplynulou sobotu dopoledne, kdy na dvě desítky zájemců využily možnosti vystoupat do věže prostějovské radnice a z výšky 47 metrů si užít krásného výhledu. A nejen to. Průvodkyně dala účastníkům možnost nahlédnout také do všech prostor radniční věže, kam běžně lidé přístup nemají. Návštěvníci si ze zájmem prohlédli například muzeem zapůjčený 200 let starý hodinový stroj, ale i ten o sto let mladší, který pohání současné hodiny prostějovské radnice.

Před desátou hodinou se v přízemí prostějovské radnice sešly na dvě desítky lidí, kteří se na prohlídku věže buď telefonicky objednali, nebo přišli jen tak náhodou. Prohlídku si tak užili všichni, včetně Večerníku. „Věž prostějovské radnice je vysoká šestašedesát metrů, my se dostaneme do výšky sedmačtyřiceti metrů, tedy až na nejvyšší možnou vyhlídku, kde jsou instalovány i dalekohledy,“ informovala zájemce o první části akce Brány památek dokořán Lenka Gartnerová, pracovnice turistického informačního centra prostějovského magistrátu. Ta následně návštěvníky zavedla až do prostor nad obřadní síní, kde se nachází vstup do věže. V ní je už několik let díky dotacím z regionálního operačního programu vytvořena bohatá expozice pro návštěvníky, a to z historie i současnosti radnice. Přístupný je pochopitelně i hodinový stroj a orloj, který je jedním z pouhých čtyř v celé republice.

Účastníci sobotní prohlídkové akce mohli pomalu po točitých schodech vystoupat až do místa, kde je umístěna hlavní vnitřní vyhlídka. „Každá výšková úroveň věže umožní měnící se výhled na město a jeho nejbližší okolí. Na té nejvyšší a pro veřejnost poslední přístupné vyhlídce ve výšce 47 metrů jsou dalekohledy, kterými můžete pozorovat Prostějov. Pokud někdo trpíte závratí, nestyďte se a zůstaňte uvnitř věže,“ usmála se při této výzvě k návštěvníkům prohlídky Lenka Gartnerová. Ta postupně všechny provedla celou radniční věží, která kromě jiného nabízí pohled na hodinový stroj, ciferník hodin o průměru čtyř metrů, výstavku dětských kreseb prostějovské radnice a také cenné historické artefakty, které byly také nalezeny při nedávné rekonstrukci radnice. Návštěvníky zaujal i muzeem zapůjčený hodinový stroj, jehož stáří se odhaduje na 200 let. „Vůbec nelituji, že jsem s dětmi přišla, byla to krásná prohlídka. Ve věži jsem nikdy nebyla, a když jsem se vždycky na radnici dívala z náměstí, nepřišlo mi, že může být svrchu tak krásný výhled,“ svěřila se Večerníku jedna z účastnic sobotní akce. Ta další, v rámci celonárodní akce Brány památek dokořán, je na pořadu už tuto sobotu, kdy si zájemci mohou prohlédnout veškeré prostory Národního domu a divadla.

V sobotu vzhůru do Národního domu

V rámci celonárodní akce Brány památek dokořán připravil magistrát druhý díl komentovaných prohlídek už na sobotu 9. dubna! V 11.00 hodin začne prohlídka secesní perly Prostějova Národního domu a také divadla. Sraz všech zájemců je v uvedený čas u vchodu do divadla a zájemci o tuto komentovanou prohlídku se mohou předem objednat na telefonním čísle 582 329 603.

 

 

 

13 letak pamatky