Že by to byl vlk? Právě to napadlo jednoho z obyvatel Revoluční ulice v Kostelci na Hané, když uplynulou středu před polednem u plotu své zahrady spatřil šedivé zvíře požírající uloveného zajíce. Vše pohotově vyfotil a zaslal do redakce Večerníku. Na tom, zde to byl skutečně vlk, či ne, nám ale nedali spolehlivou odpověď ani odborníci z řad myslivců. Spíše se však přiklánějí k variantě, že se jednalo o československého vlčáka, který vznikl křížením karpatského vlka a německého ovčáka.  

Na šedivou šelmu upozornil svého majitele vlastní pes. „Pustil jsem ho do zahrady, kde se zastavil u plotu a zíral jako uhranutý. Normálně jančí, jen když kolem někdo projde, a teď tam stál jako solný sloup. Šel jsem se tam tedy podívat a uviděl zvíře nápadně připomínající vlka. Pochutnával si na zajíci. Když mě spatřil, popadl zajíce a zmizel do polí ve směru k Romži,“ popsal exkluzivně Večerníku Stanislav Dvořák, který vše pohotově vyfotil. „Nejsem si jistý, zda to byl vlk, ale jestli to byl pes, tak určitě pytlačil a někdo by to měl řešit,“ uzavřel Dvořák.

Mohl to tedy být vlk?

Ohledně určení druhu zvířete se Večerník obrátil na odborníky. „Těžko soudit, ale osobně si myslím, že to byl spíše československý vlčák. Jedná se o plemeno vzniklé křížením německého ovčáka a karpatského vlka, které mělo původně sloužit pohraniční stráži. Ukázalo se však, že tito psi, pokud jsou sami, jsou spíše bojácnější, ostřejší dokáží být pouze ve smečce,“ vysvětlil Jiří Procházka, jednatel okresního mysliveckého spolku.

Vlk u Stínavy

Podle něj by ovšem přítomnost vlka v regionu nebyla ničím až tak ojedinělým. „Myslivci mi říkali, že letos v lednu, jen pár dní potom, co srazili toho vlka na dálnici u Olšan, viděli dalšího vlka na silnici u Slatinic. Vlk nebo vlci prokazatelně žijí také ve vojenském újezdu Březina, kde je několikrát zachytily fotopasti. Naposledy to bylo loni na podzim kousek od Stínavy,“ prozradil Procházka s tím, že u nás ovšem pro tato zvířata nejsou vůbec vhodné podmínky. „Žijí většinou ve smečkách, které potřebují větší neobydlenou plochu. A to tady snad kromě vojenského újezdu nikde není. Jejich větší rozšíření si tak u nás neumím představit,“ upřesnil.

Může být nebezpečný

Vše tedy nasvědčuje, že se spíše jednalo o toulavého psa, který však v sobě po předcích kus vlka má. Ten by mohl být klidně nebezpečný i lidem, zejména pak dětem. „To budou řešit místní myslivci. Pokud zjistí, kdo je majitelem psa, budou po něm minimálně požadovat, aby zaplatil náhradu škody za uloveného zajíce. Jeho cena se v současnosti odhaduje na zhruba čtyři až pět tisíc korun,“ uzavřel Jiří Procházka.