Volejbalistky VK Prostějov sahají po výsledkové senzaci, která však má logiku v jejich vygradované top výkonnosti. Právě kolektivní kvalitou zatím ničí ve finálové sérii UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022 KP Brno jakožto druhý celek dlouhodobé části, nad kterým vedou již 2:0 na zápasy. A jediná další výhra jim zajistí zisk jedenáctého mistrovského titulu v klubové historii!

Zlaté boje odstartovaly v úterním večeru na jihu Moravy, kde byla klíčová hned vstupní sada. Její vyrovnaný průběh se přeléval ze strany na stranu, přičemž v závěru měly mírnou výhodu Brňanky, včetně setbolu (24:23). Ten však hosté odvrátili a vzápětí otočili na 24:26. „Zvládnutá koncovka prvního setu byla samozřejmě moc důležitá. Takhle jsme nabrali větší jistotu, ve druhém setu po horším začátku rychle získali náskok, ten pak udržovali a byli o něco lepší,“ komentoval hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada, kterak jeho tým zvýšil stav na 0:2. Třetímu dějství ovšem kralovaly naopak soupeřky 25:18. Nicméně Hanačky se tím nenechaly vůbec rozhodit, následně opět vystupňovaly svůj výkon a čtvrtá část se odvíjela naprosto v jejich režii. Dopadla jednoznačně 17:25, celý mač tedy 1:3. „Ve třetí sadě jsme dělali hodně nevynucených chyb, Brno nás dost tlačilo. Ale potom jsme se znovu zlepšili a zbytek zápasu měli pod kontrolou. Byl to od nás velice dobrý týmový výkon potvrzující skutečnost, že venku se nám v play off opravdu daří,“ radoval se Čada.

Při převážné rovnováze herních sil viděl jeden podstatný rozdíl mezi oběma družstvy. „Nám se útočně víc prosazovaly krajní hráčky Karin Šunderlíková a Klára Faltínová, zatímco my jsme ty brněnské ubránili. Trochu problémy nám dělala jen blokařka Ela Koulisiani, ale ve volejbale většinou víc rozhoduje zakončení univerzálek a smečařek,“ upozornil Čada.

Prostějovský mančaft tak vedl ve finálové sérii 1:0. „Je to pochopitelně důležité vítězství, ale zatím pouze jedno. A k titulu potřebujeme tři. Proto je před námi ještě dlouhá cesta, další zápasy určitě budou velice těžké,“ uvědomoval si ostřílený kouč se závěrečným dovětkem. „Divácká kulisa byla v Brně skvělá, domácí fanoušci bouřliví a ti naši i v početní menšině doslova vynikající. Moc děkujeme za podporu! A věříme, že v Prostějově bude atmosféra taky parádní.“

Hala Národního sportovního centra PV, to byla v pátek odpoledne doslova hlava na hlavě. Příznivci bezezbytku zaplnili hlediště i všechny další dostupné prostory, spustili pořádný bengál. A tenhle fantastický rambajs pomohl rozjeté hanácké partě k natolik špičkovému výkonu, že doma neztratila ani sadu!

V zahajovací přitom dlouho ztrácela, nejvíc 13:16. Pak ale prudkým zlepšením vygumovala Královo Pole z palubovky, famózní obrat na 25:19 udal ráz celému zbytku střetnutí. „Bylo to podobné jako v Brně: ze začátku vyrovnané, spíš jsme prohrávali. Jenže koncovku holky zvládly skvěle,“ kvitoval Čada.

To jeho svěřenkyně napumpovalo ještě větším sebevědomím, tudíž druhé části kralovaly. Ovšem jen do stavu 17:11, následně přišla jejich nejhorší pasáž v jinak perfektně kontrolovaném duelu. „Bez ohledu na cokoliv je KP hodně silné a nebezpečné, těžko proti němu můžeme dominovat neustále. Podstatné bylo, že po snížení na 21:20 náš tým zase zabral a důležitý závěr ustál,“ vypíchl stratég povedený finiš (25:22).

Potom už se vékáčko neohlíželo zpět. Poslední odpor kápéčka (10:9) definitivně zlomilo stupňovaným výkonem ve druhé polovině třetího dějství, konečné skóre 25:16 hovoří samo za sebe. „Hráli jsme špičkový volejbal a pevně směřovali za vítězstvím. Mančaft zaslouží absolutorium za to, jak výborně se popasoval s tlakem domácího prostředí v natolik významném utkání. Nic neponechal náhodě,“ mohl Miroslav Čada vyzdvihovat.

Co herní nuance? „Znovu platilo, že jsme nejvíc těžili z mnohem lepšího útoku krajních hráček, tentokrát zejména Karin Šunderlíkové a též Káji Fričové. Navíc jsme se mohli opřít o jistou přihrávku, všechny holky dobře bránily a maximálně bojovaly o každý balón. Taky děláme méně chyb než soupeř, naše dnešní výhra 3:0 i dvouzápasové vedení ve finále jsou podle mě zasloužené,“ nepochyboval uznávaný lodivod.

Zatímco jeho ekipa šlape, ta jihomoravská v porovnání s předchozími měsíci (včetně ovládnutí Českého poháru) spíš tápe. Hojně propírané jsou především její potíže na univerzálu, kde tentokrát nastoupila smečařka Denisa Pavlíková. Bez většího efektu. „Tyhle věci samozřejmě sledujeme z taktických důvodů, abychom se na Brno co nejlépe připravili. Jinak se ale soustředíme hlavně sami na sebe. Nepolevit, na každé utkání se zodpovědně nachystat a pak jej kvalitně odehrát,“ zdůraznil Čada.

Bude takhle znít návod na titulovou euforii?

 

UNIQA extraliga žen ČR 2021/22

PLAY-OFF - o 3. místo

1. zápas: Dukla Liberec – UP Olomouc 3:1 (19, -22, 18, 17). Nejvíce bodů: Kojdová 15, Kvapilová 13, Skrypak 12 – Silva 18, Blanco 14, Mostsitska 10.

2. zápas: UP Olomouc – Dukla Liberec 0:3 (-16, -17, -12). Nejvíce bodů: Silva 9, Blanco 6, Herdová 5 – Kojdová 9, Skrypak 8, Kohoutová 6.

KAM PŘÍŠTĚ

Další program finálové série – 3. zápas, pondělí 25. dubna, 17.10 hodin: KP Brno – VK Prostějov. Případný 4.zápas, čtvrtek 28. dubna, 18.00 hodin: VK Prostějov – KP Brno. Případný 5. zápas, sobota 30. dubna: VK Prostějov – KP Brno.Brno.  Případnýin:o.

 

 

17 vk pozvanka