Desítky aut a motorek-veteránů se předminulou sobotu prohnaly jihem Prostějovska. Důvod? Po dvouleté koronavirové pauze se vrátila Veterán rally do Němčic nad Hanou. Od rána 18. června se tak zdejší náměstí utěšeně zaplnilo auty všech možných značek i dat výroby.

Veteránem je auto oficiálně po třiceti letech. Nicméně drtivá většina vozidel byla mnohem staršího data ´narození´. „Máme zde automobil Jawa z roku 1939. A proto jsme volili oblečení z té doby,“ uvádí pár, který jako by vypadl z meziválečného módního časopisu. „Je ale dost těžké něco sehnat. Takže hledáme, kde můžeme,“ prozradil muž.

Mezitím už velká většina vozidel dojela na místo určení. Z rozmanitosti oči přecházely, dorazily stroje domácí i zahraniční. „Komise nakonec nejvýše ohodnotila Volkswagen Bug, kterých na naše akce celkově jezdí málo. Ale dorazilo hodně aut i motorek ze dvacátých a třicátých let, a to včetně třeba cadillacu,“ konstatoval za organizátory Petr Studený z Auto moto veteran clubu Haná.

Po prezentaci účastníků následovalo vyjetí do terénu. „Motoristé měli čtyři úkoly. A čekala je trasa celým mikroregionem Němčicko, necelých padesát kilometrů,“ nastínil Studený s tím, že do cíle v pořádku dorazili všichni.

Akce měla velký ohlas, ostatně stejně jako v minulosti. Dorazily celé rodiny, které obdivovaly, fotily, nasávaly atmosféru dávno zašlých let. „Přišli jsme se podívat, vozidla se líbí i dceři, neváhali jsme přijít. A je to moc pěkné, zaujalo nás více automobilů,“ konstatoval spokojeně jeden z návštěvníků.

Akci navíc přál nejen zájem majitelů veteránů, ale hlavně počasí. „Udělalo se pěkně, i proto dorazila s vozidly spousta lidí a náměstíčko bylo prakticky plné,“ neskrýval spokojenost Petr Studený.

Nejde přitom o poslední velkou akci organizace, v neděli 14. srpna se totiž uskuteční už tradiční přejezd historických vozidel ze Skalky do Slatinic pod názvem Z lázní do lázní.