Předminulou sobotu 18. června byl zahájen letní rockový festival Rock Maier Fest. Na pláži U Vrbiček na plumlovské přehradě se konala první akce s názvem Burger Rock Fest, ovšem již brzy bude následovat další.

V pořadí již patnáctý ročník Rock Memory Of je na pořadu dne v sobotu 16. července a organizátoři věří jak v dobré počasí, tak vyšší návštěvnost. Jak připomíná hlavní organizátor festivalu a ředitel umělecké agentury HIT TRADE Petr Zlámal, půjde tradičně o vzpomínku na zesnulé muzikanty, kteří se v dlouhé historii rocku v prostějovském regionu starali o zábavu nejen mladé generace.

Ředitel umělecké agentury Petr Zlámal se zprvu ještě vrátil k hodnocení první akce v rámci letošního rockového festivalu na plumlovské přehradě, kterou byl Burger Rock Fest. „Počasí vyšlo, co se týče sluníčka a tepla, přímo skvěle. Návštěvnost byla sice trošku slabší, než na jakou jsme zvyklí z let minulých, ale to tak bývá, i to se může stávat. Navíc v okolí byla spousta jiných podobných akcí, takže všichni si mohou vybrat, co je každému bližší. Každopádně si myslím, že ti, kteří přišli, mohli být spokojeni. Kapely odvedly precizní výkon a výrobci burgerů fungovali perfektně a jejich výrobky jen podtrhly úžasnou náladu sobotního odpoledne a večera,“ uvedl hlavní organizátor.

Do v pořadí druhé akce letního rockového festivalu na plumlovské přehradě zbývají sice ještě necelé tři týdny, ovšem organizátoři už mají scénář patnáctého ročníku Rock Memory Of hotový. „Ano, vše už je připraveno a dolaďuji se poslední drobnosti podle mě největšího hudebního festivalu, který se koná v prostějovském regionu už patnáctým rokem. A je vzpomínkou na všechny kamarády, kteří se starali o zábavu v letech minulých, a vzdání pocty i vzpomínky všem těm muzikantům, kteří už nejsou mezi námi. Bohužel se se jejich řady neustále rozšiřují,“ konstatoval Zlámal.

Je to hold už osmadvaceti muzikantům, když bohužel v úterý 21. června přibyl další, a to Ivo Fišer. Myslím, že ta vzpomínka má své opodstatnění a je důkazem toho, že na ně nezapomínáme,“ uvedl ředitel pořádající umělecké agentury HIT TRADE. Jak vzápětí dodal, letošní ročník Rock Memory Of je velice kvalitně zajištěn i po technické stránce. „Samozřejmě záruka kvality je zajištěna týmem zvukařů kolem Kamila Řezníčka, který opravdu dělá maximum pro zvuk a servis kolem muzikantů, za což mu samozřejmě patří mimořádné poděkování. Je také jistotou v tomto oboru a může nám ho závidět kterýkoliv region naší republiky,“ podotkl dále Zlámal, kterého se Večerník také zeptal, na co se návštěvníci Rock Memory Of v sobotu 16. července mohou těšit? „Pochopitelně na vystoupení všech těch kapel, které patřily ke koloritu sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých let prostějovského regionu. Spousta kapel už doznala mnohých personálních změn, ale pořád jejich vystoupení nabývají čím dál větší profesionality. A to i díky hudební dokonalosti stárnoucích muzikantů.“

Především půjde o setkání všech pamětníků, kteří už by se možná nikdy nepotkali. Letošní rok je navíc spojený díky náměstkovi prostějovského primátora Jiřímu Pospíšilovi s charitou a pomocí bratrům Dostálovým v jejich nelehké životní situaci. „V neposlední řadě se návštěvníci mohou těšit na dobré občerstvení na pláži U Vrbiček. Nemenší poděkování patří všem našim partnerům, firmám Maier, Windmöller & Hölscher, Gascentrum, Grewis, Stehlík Zatomik, Infos CZ, Čerpadla Kopro, Dalsiko, Toi Toi, Letní kino Mostkovice, Plnet, PROSTĚJOVSKÝ Večerník, Výroba Masa A Uzenin Lešany a MP Toner,“ vzkázal Petr Zlámal.

Jak již bylo několikrát zmíněno, Rock Memory Of je tradičně brán jako vzpomínka na zesnulé muzikanty z Prostějovska, kteří byli v minulosti dlouhá léta součástí kultury a zábavy v tomto regionu. „Byli to zejména Miroslav Vysloužil starší a mladší, Mira Čech, Mira Kolba, Petr Dvořák, Mira Řehák, Pepa Šplíchal, Mira Černohous, Zdeněk Fajstl, Nejedlý Radek a Mira, Pavel Marek, Jaromír Kaňák starší a mladší, Milan Vaněk, František Povolný, Alois Grepl, Vladimír Chromec, Miloš Hliňák, David Smička, Jiří Hopjan, Alois Lolek Zapletal, Jaroslav Arthur Vrba, Jaroslav Kouřil, Zdeněk Všetička, Alois Grumlík, Miloš Humpa či Ivo Fišer. Všem těmto kamarádům vzdáváme hold a čest za to, co přinesli našemu regionu v oblasti regionální kultury,“ uzavřel tuto pozvánku ředitel Agentury HIT TRADE.

 

Alois Grumlík

Nezapomenutelný člověk obratný v  oblasti marketingu a manažerství. Neexistovalo nic, co by bylo neproveditelné. Miloval motorky, veterány, věnoval se speleologii a potápění. Obětavý a upřímný kamarád.

Zdeněk Všetička

Excelentní muzikant, hráč na basovou kytaru, který mimo jiné projel celou Evropu, hrával i na lodích. Stál u prvního ročníku Rock Memory Of 2008. Obrovský znalec hudebních nástrojů a člověk, který pořád něco technického na zvukové aparatuře vytvářel.

Ivo Fišer

Muzikant tělem i duší, který procestoval s muzikou a kapelou Casino Kanárské ostrovy, Německo či Norsko. V polovině 90. let minulého století začal podnikat v oblasti zpracování dřeva a jako muzikant hrával už jen amatérsky.

David Smička  

Absolvent LŠU obor klavír. Posléze hráč na basovou kytaru v kapelách Kreyn a Black Rose.

Miloš Humpa

Člověk, který nesmazatelně patří ke koloritu prostějovských muzikantů a kapel. Strůjce mnoha technického zařízení pro muzikanty, ať to byly zesilovače, mixážní pulty, nebo osvětlovací technika. Bez něj by prakticky nemohla fungovat žádná prostějovská kapela. Prostě Ferda Mravenec – práce všeho druhu.

Jiří Hopjan

Klučina, který pracoval jako technik v KaS Centru, působil u mnoha kapel jako zvukový technik a osvětlovač. Pravidelně se účastnil všech vystoupení prostějovských kapel, byl nápomocen při řešení různých technických problémů.

Miloš Hliňák

Muzikant a zpěvák, který pocházel z čelechovské Kaple, výborný zpěvák v kapelách AKORD, GRADACE, ATD a posléze i nějaký čas v kapele PLUS. Příjemný a kamarádský parťák při všech akcích, kterých se účastnil.