Josefkol 2022 – tato jedinečná a velkolepá akce se každoročně odehrává v prostorách zámeckého parku v Čechách pod Kosířem. Tentokrát ji můžete navštívit v sobotu 23. nebo v neděli 24. července. Kromě tradičních řemesel týkajících se stavby kočárů se můžete těšit na ukázku živého obrazu antického Říma a s tím spjatých her s římskými vozy a vojáky, živou hudbu nebo soutěže a dílny pro děti.

Muzeum kočárů a Kočáry Mylord ve spolupráci s Olomouckým krajem, Vlastivědným muzeem v Olomouci, zámkem Čechy pod Kosířem a obcí Čechy pod Kosířem pořádají tradiční akci s názvem Josefkol. Každý rok probíhá jeho program v jiném duchu, přitom tentokrát je jeho mottem „Návrat k matičce zemi“. „Letošní téma je pojaté do daleké historie našeho bytí. Chceme poukázat na to, jak důležité je vnímat historii, bez které není budoucnost,“ přiblížil ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem Václav Obr.

Historie bude prostupovat každým kouskem programu po celé dva dny. „Spatříte malou ukázku, tedy živý obraz antického Říma – vlastní hry v podobě římských vozů a vojáků. Dále pak malebnou scénu 18. a 19. století s historickými kočáry biskupů, ale i prostý lid, který se každou neděli setkával v kostele nebo kapli. Představíme taky mistry devatenácti řemesel, kteří se již třicet let podílí na restaurování historických kočárů,“ dále nastínil Obr.

Na Josefkolu uvidíte zapřažené ušlechtilé koně z celé České republiky, které budou řídit zkušení mistři opratí. Samozřejmě nebude chybět živá hudba – zazpívá Dita Hořínková, Richard Pachman a Karel Kekeši, zahraje dokonce i bubenický orchestr Ivo Samiece.