Už v tomto týdnu bude na náměstí T. G. Masaryka zahájen program letošního Prostějovského léta. Tradiční festival otevře koncertem zpěvák Pavel Callta, ovšem v průběhu nadcházejícího období se nejen v centru města dočkáme dalších vynikajících představení v rámci bohatého programu. Podle mnohých bude největší „peckou“ koncert legendární kapely Olympic s nestárnoucím Petrem Jandou, který nedávno oslavil osmdesáté narozeniny. Kulturní „labužníci“ se ale dočkají i letního promítání na dvoře prostějovského zámku, módní přehlídky na náměstí či představení Moravského divadla Olomouc v Kolářových sadech.

 

Program letošního Prostějovského léta 2022 je opravdu velmi bohatý a na své si nesporně přijdou milovníci nejrůznějších hudebních žánrů. Hned z prvního vystoupení budou mít radost fanoušci z mladší generace, protože celý program zahájí ve středu 20. července zpěvák Pavel Callta.

A na co dalšího se můžete s rámci Prostějovského léta těšit? Nádherný večer na náměstí T. G. Masaryka zcela jistě stráví všichni příchozí ve středu 3. srpna, kdy se na pódiu představí kapela Stracené ráj. „Tuto skupinu zbožňují mnozí Prostějované a jsem velice ráda, že se kapela do našeho města po čtyřech letech znovu vrací. Její hanácký bigbít je naprosto senzační,“ pochvaluje si náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová s dodatkem, že předkapelou bude prostějovská skupina Keks a Ekocentrum IRIS i během tohoto večera připraví pro děti soutěže v rámci zajímavého poznávání přírody.

Na své si přijdou i příznivci rockové hudby a klasického českého bigbítu. Na prostějovském náměstí vystoupí legenda československého bigbítu kapela Olympic s nestárnoucím a čerstvým „osmdesátníkem“ Petrem Jandou. Skupina vznikla v roce 1963 a v příštím roce tak bude slavit neuvěřitelné 60. výročí svého trvání. Navíc frontman kapely Petr Janda oslavil nedávno osmdesáté narozeniny, ale jak sám říká, do muzikantského důchodu se ještě v žádném případě nechystá. Během posledních tří let se sestava kapely Olympic obměnila, kromě stálic v podobě zpěváka a kytaristy Petra Jandy a baskytaristy Milana Brouma přibyl nový bubeník Martin Vajgl a klávesista Pavel Březina. „Moc se těším například na Želvu, Ptáka Rosomáka, ale samozřejmě i na daleko mladší hity slavného Olympiku,“ uvedla náměstkyně primátora Prostějova, která má na starost kulturu v Prostějově. Olympic vystoupí na prostějovském náměstí ve čtvrtek 4. srpna od 20.00 hodin. Předkapelou bude nově vzniklá prostějovská revivalová skupina Uriah Heep Tribute PV.

Závěrečným koncertem v rámci Prostějovského kulturního léta bude vystoupení muzikálového zpěváka, herce a hudebního skladatele Václava Noida Bárty, které se uskuteční ve čtvrtek 25. srpna od 20.00 hodin na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. „Tomuto známému zpěvákovi bude asistovat předkapela Majestico Muzikus a během večera si přijdou na své i děti, pro které Ekocentrum IRIS zajistí soutěže v rámci Pohádkového večera,“ připomíná Milada Sokolová.

Součástí letošního programu kulturní zábavy budou ovšem i další akce. Na programu nechybí módní přehlídka s významným hostem herečkou Městských divadel pražských Ninou Horákovou. „Stejně jako v minulých letech, se představí prostějovské firmy, výrobci či prodejci. Módní přehlídka se bude odehrávat 18. srpna na náměstí T. G. Masaryka, uvádět ji bude opět Petr Zakopal a v rámci přehlídky vystoupí Nina Horáková,“ potvrdila Večerníku náměstkyně Sokolová. A podle jejích slov se přehlídky může účastnit i široká veřejnost, a to nejen z řad diváků. „Obrátili jsme se s výzvou na Prostějovany, kteří by chtěli svoji firmu prezentovat, a můžeme se tedy těšit jak již na pravidelné účastníky, tak i nové. Těšit se tak můžeme například na společenskou módu, casual či spodní prádlo,“ vyjmenovala.

Perličkou pak bude zcela jistě představení Moravského divadla Olomouc v Kolářových sadech. Vloni diváci zaplnili tento park při představení muzikálu Noc na Karlštejně. Hlavně z důvodu značné obliby nemohlo divadelní představení chybět ani letos v rámci Prostějovského kulturního léta. Diváci se na další hru Moravského divadla Olomouc mohou těšit v závěru srpna. „Po loňském úspěšném představení Moravského divadla Olomouc, které se odehrálo v Kolářových sadech s titulem Noc na Karlštejně, jsme opět vstoupili do jednání s vedením divadla. Vycházeli jsme z toho, a bylo to báječné, že si lidé zazpívali společně známé melodie, tudíž jsme opět hledali titul, který by byl pro toto vhodný. Moravské divadlo proto přijede s představením Podskalák, jež zdobí známé české melodie Karla Hašlera. Připomeneme si evergreeny jako Ta naše písnička česká nebo Až já půjdu do nebe a nepochybuji o tom, že do publika vnesou pozitivní energii,“ uvedla Milada Sokolová.

Chybět pak samozřejmě nemohou ani již probíhající letní promítání na dvoře prostějovského zámku na Pernštýnském náměstí v Prostějově či nejrůznější akce v Městské knihovně. „Ze zámeckých projekcí máme radost už od začátku června, pokud je počasí příznivé, letní atmosféru si nenechají ujít desítky Prostějovanů. Moc nás to těší, protože připravit letní kino je vždycky náročné pro celý tým. Během července a srpna nasadíme více českých letních komedií a diváci budou jen rádi. Minimálně Vyšehrad: Fylm, kterým jsme letos začínali, se v programu určitě ještě objeví,“ garantuje ředitelka prostějovského kina Metro Barbora Kusca Prágerová.

Z programu letošního Prostějovského kulturního léta je opravdu z čeho vybírat a na své si přijdou skutečně všechny generace. Tuto středu to už začne!