„To, co učiníme, zůstává navždy.“ I tak by mohlo znít motto letošního XV. ročníku setkání řemeslníků Josefkol. Ten se v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem naposledy konal v roce 2019. Po oba dny uplynulého víkendu se do míst svého předchozího působení opět vrátil. Tisícům diváků nabídl možnost sledovat divadelně pojaté živé obrazy propojující antiku s 19. stoletím stejně jako skutečné mistry svých řemesel přímo při práci.

„Marné lidské namáhání bez božího požehnání!“ Právě těmito slovy posvětil biskup Antonín Basler před lety otevřené Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem. „Už třicet let restauruji kočáry, třináct let máme muzeum. Ale Antonín Basler se nyní vrátil, aby mi svá slova připomněl,“ uvítal na Josefkolu svého hosta Václav Obr, ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem, které akci pořádalo ve spolupráci s Olomouckým krajem, Vlastivědným muzeem v Olomouci, obcí Čechy pod Kosířem a místním zámkem. „Svatý Benedikt razil heslo ‚modli se a pracuj‘. Právě práci a modlitbu vnímám jako dvě křídla, která nám umožní vzlétnout. Pokud bychom měli pouze jedno, tak se nám to nikdy nepodaří,“ prohlásil Antonín Basler, jenž před početné publikum přijel v krásném kočáře taženém koňským čtyřspřežím.

Jen krátce předtím mohli lidé sledovat vystoupení ohlížející se za hrdiny starověkého Řecka a Říma. V nabitém programu se mimo jiné vzpomínalo také na oblíbeného brněnského herce a šermíře Libora Olšana, který loni v listopadu zemřel. Byl to přitom on, kdo před deseti lety právě na této akci vystoupil coby patron všech řemeslníků sv. Josef.

Po velkolepém slavnostním zahájení už lidé mohli přímo při práci sledovat mistry 19 řemesel, kteří se podíleli na stavbě kočáru. Co přesně dělali, to pak přímo před početným publikem nastínil Václav Obr během stavby kočáru pro kardinála Colloreda z Waldsee, jenž se stal prvním olomouckým arcibiskupem.

V pauzách mezi jednotlivými vystoupeními si mohli svoji zručnost a šikovnost vyzkoušet v připravených dílnách nejen dospělí, ale zejména děti. „Jsme tady už potřetí a rádi se sem vracíme, libí se nám, jak se vždy propojuje minulost se současností. A děti se vždy těší na koně. Vždycky tady bylo hodně lidí a vždy bylo teplo. Ale takové vedro a tolik lidí jsme zde asi ještě nezažili,“ srovnala Adéla Knappová, která přijela i s dětmi z Olomouce.

Letošní přehlídka kočárů a mistrů opratí nabídla úplnou novinku. Její aktéři se vydali proti proudu času hlouběji, než bývá na Josefkolu obvyklé, a nabídli jezdce a římské vozy stejně jako výcvik římské kavalerie.

Zatímco se v sobotu stmívalo, diváci mohli se zatajeným dechem sledovat program nazvaný „Návrat k matičce zemi“, během něhož se před jejich zraky míhaly kočáry a koňská spřežení za svitu ohňů a lamp. Na úplný závěr nabitého programu vystoupila zpěvačka Dita Hořínková.

Obdobný program byl připraven také na neděli, ovšem již bez nočního vystoupení, neboť Josefkol byl po 19:00 hodině slavnostně ukončen. Nyní dění v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem na nějaký čas utichne. Další akcí by měl být až Zámecký ples pod hvězdami, který využije unikátní kulisy restaurované oranžerie. Akce, na níž vystoupí i účastníci Stardance či mistři ČR v latinskoamerických tancích, se bude konat v sobotu 20. srpna.