Americké brambory, jedna z velmi nenáročných a chutných příloh. Především pak k různým steakům či masu, ale klidně se dají tyto na povrchu křupavé a uvnitř dokonale nadýchané a rozpadavé brambory připravit jen tak na večeři. Receptů je na ně spousta a každý je má rád trochu jinak. Někdo měkčí, někdo propečenější, ale v přípravě se příliš neliší. Čas od času se jedná o příjemné zpestření jídelníčku.

Na přípravu amerických brambor potřebujeme:

6 až 9 brambor (podle velikosti)

Olej

Sůl

Pepř

Česnek

Koření – přímo na americké brambory nebo mletá paprika, grilovací koření či další dle chuti

Postup:

Brambory důkladně omyjeme ve vlažné vodě a případně okrájíme, aby na nich nezůstala žádná nečistota. Následně brambory i se slupkou nakrájíme (kolečka, měsíčky, čtverečky - dle libosti). Nakrájené brambory ještě znovu omyjeme ve studené vodě, scedíme, necháme důkladně okapat a vysušíme čistou utěrkou nebo papírovými utěrkami.

Po osušení brambory rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pokapeme je olejem. Ten můžete už rovnou smíchat i s kořením, které vám vyhovuje, či nejprve pokapat a teprve potom okořenit.

Pak už brambory můžeme vložit do předehřáté trouby, kterou předehřejeme na 180 až 200 stupňů (horký vzduch, případně oboustranný ohřev). Po zhruba 15 minutách plech vytáhneme a brambory otočíme, aby byly důkladně propečené z obou stran. Pak už stačí jen čekat, jakmile budou brambory do zlatova, jsou hotové. Pokud je chcete mít o něco křupavější, vyplatí se ještě chvíli počkat.

Brambory můžeme následně použít jako přílohu nebo jako hlavní chod na večeři společně se zeleninou, majonézou či jiným dresinkem, který máte v oblibě.

 

 

VYROBA/SPECIALY/04_vecernik_v_kuchyni/ ameriky_brambory