Tak to opět dokázali! Pohádkový les Plumlovských nadšenců je jednou z dlouhodobě nejnavštěvovanějších akcí v regionu. V loňském roce na ni i navzdory covidu dorazilo neuvěřitelných 1 093 dětí. Letos byla návštěvnost poněkud nižší, svoji roli v tom sehrála zejména veskrze chmurná předpověď počasí.

Navzdory tomu se však oblíbenou akci podařilo opět úspěšně uspořádat. Minulou sobotu 20. srpna se s pohádkou vypravilo do lesa za kempem Žralok v Plumlově na šest stovek dětí. A zatímco drtivá většina z nich cestu absolvovala suchou nohou, ani následné dešťové kapky nedokázaly zchladit jejich nadšení. Všichni si akci užili dosyta.

Letos vůbec poprvé visel osud veleoblíbené akce doslova na vlásku. „Ještě v pátek večer jsme nebyli rozhodnuti, že pohádkový les budeme pořádat. Předpověď počasí totiž neslibovala vůbec nic hezkého. Definitivní rozhodnutí padlo až ráno v den konaní,“ prozradil Večerníku pozoruhodnou informaci ze zákulisí příprav jedné z největších regionálních akcí prezident Spolku Plumlovských nadšenců Marek Otruba, podle něhož nakonec vše vyšlo nad očekávání. „Pršet začalo relativně nedlouho před uzavřením lesa. Přesto jsme obdivovali všechny, kteří do něj stále mířili i navzdory stále hustějším kapkám,“ dodal Otruba.

Letos vůbec poprvé připravili organizátoři hned dvě tratě. Ta kratší pro začínající turisty měřila 1,5 kilometru, druhá pak 2,5 kilometru. „Jednoznačně více lidí zamířilo na tu delší. Potvrdilo to názor, že když už k nám lidé dorazí, chtějí si cestu lesem opravdu užít,“ konstatoval šéf pořádajcíí organizace.

Na začátku lesa všechny návštěvníky uvítal Krakonoš u Spongeboba se však již jejich cesty rozdělily. Ti zdatnější navštívili například Ledové království, potkali Saxanu, loupežníky či Asterixe a Obelixe, na ty ostatní pak čekal Maxipes Fík i se svým soudkem, Sněhurka s ospalými trpaslíky, sultánovi sluhové z pohádky o Lotrandovi a Zubejdě. Od baru u pařezové chaloupky se pak obě trasy opět spojily. Všichni si tedy mohli naloupat perníčku v perníkové chaloupce či nechat zvážit tíhu svých hříchů na čertovské váze. Putování pak zakončilo setkání s vodníky u Podhradského rybníka a pak už na všechny čekala jen zasloužená sladká odměna.  „Jsme tu už asi popáté. Vzhledem k předchozím návalům jsme tentokrát strategicky přijeli později, a i s dvouletou dcerou se vydali na kratší trasu. Bylo velmi příjemné procházet se pohádkovým lesem mimo davy dalších lidí. Na větší zástupy jsme narazili pouze na začátku a na konci,“ pochvaloval si před námi jeden z pravidelných návštěvníků.

Na děti v kempu Žralok čekal po celé odpoledne i tentokrát opravdu bohatý doprovodný program. Užít si mohly hasičskou pěnu, projížďky na koních, keramickou dílnu, pohádkovou tombolu či nafukovací a skákací atrakce. Připravena byla také celá řada speciálních soutěží a písní, které půl hodiny po uzavření lesa začaly přímo na pódiu v kempu. Bohužel právě ve chvíli, kdy na pódium vyskočila pestrobarevná Veseluška, dalo se do hustého deště. I tak ovšem na parketu před pódiem trsala celá řada pláštěnek.

Zda se bude Pohádkový les konat i příští rok není zatím zcela jisté. „Vidím to tak na osmdesát procent. Jsme po letošním ročníku poměrně dost unavení, navíc kvůli prázdninám a dovoleným nebylo úplně snadné dát v tomto tradičním termínu do kupy celý organizační tým. Nakonec však radost všech dětí byla velká, a právě ta je naší hlavní motivací,“ uzavřel za pořádající Spolek plumlovských nadšenců jejich šéf Marek Otruba.