Přemýšlíte nad tím, že si ať už pro sebe, nebo své děti pořídíte domácího mazlíčka? Stále však váháte, jaké zvíře by právě pro vás bylo vhodné? V tomto textu vám představíme výhody a nevýhody chovu některých mazlíčků a také co byste si měli rozmyslet, než si nějakého vůbec koupíte. Třeba vám to následně pomůže při rozhodování.

Při výběru svého nového kamaráda si nejprve ujasněte, kolik času jste ochotní mu každý den věnovat. Pokud upřednostňujete osrstěná zvířata, je také třeba mít na paměti, že srst může způsobovat alergické reakce. Takže se nejdříve ujistěte, že alergií na srst nikdo z vás netrpí. Je nutné také zvážit, kolik prostoru dané zvíře potřebuje. Tedy není vhodné si například pořizovat huskyho, který potřebuje hodně pohybu, do malého bytu. Nakonec byste měli zvážit, kolik jste ochotní investovat do pravidelných měsíčních nákladů na krmivo, případně podestýlku.

Zakrslý králík

Je velmi oblíbeným domácím mazlíčkem. Pro někoho může být lákadlem, že pokud chce aktivně trávit čas se svým novým zvířátkem, je možné s králíkem provozovat obdobu agility (sport se psy – pozn. red.), a to králičí hop – jde o překonávání různých překážek, tunelů atd.

Králík vyžaduje každodenní pozornost, a tak může být jeho chov v tomto ohledu náročnější. Dá se naučit na králičí záchůdek, do kterého se používá speciální stelivo. Dožívá se průměrně zhruba sedmi let.

Želva

Želvy jsou buď suchozemské, které se chovají v teráriu, nebo vodní, které vyžadují nádobu s vodou. U tohoto zvířátka je nutné vědět, že je dlouhověké, želva se dožívá i několika desítek let. U vodních želv také myslete na to, že z roztomilé malé želvičky vyroste statná želva dožadující se většího prostoru. A ačkoliv u želv také platí, že nepatří k mazlivým domácím zvířatům, může být vhodným parťákem například pro alergiky na srst.

Ptáci

Oblíbeným společníkem může být andulka. Ta patří k velmi snadno ochočitelným druhům, pro děti (ale i dospělé) může být atraktivní možnost naučit andulku mluvit. Nepotřebuje tolik prostoru jako velké druhy papoušků, ale samozřejmě platí, že čím více místa, tím lépe. Nevýhodou nicméně může být prašnost, které nelze zcela zabránit. Je způsobena impregnačním prachem, kterým si papoušci udržují peří. Peří je navíc stejně jako srst alergenní. V případě, že papouška vypustíte z klece, může se stát, že svým trusem znečistí interiér. A také může být papoušek poměrně hlučný.

Křeček

Je ideálním společníkem do bytu, nepotřebuje totiž velkou klec. Je aktivní navečer a v noci, proto je dobré ho umístit někam, kde přes noc nikdo nespí, neboť křečkovo dovádění by mohlo spící osoby rušit. Co se týče krmiva, je třeba dávat mu rozumnou krmnou dávku, protože má sklony k tloustnutí. Dožívá se poměrně nízkého věku, zhruba tří až čtyř let.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & DOMÁCI MAZLÍČCI najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 22. srpna