Pohárová soutěž pod hlavičkou Okresního fotbalového svazu Prostějov zná svého nového vítěze. V letošním roce se z osmičky účastníků nejlépe zadařilo rezervě Čechovic, která se po roční odmlce vrátila do kolotoče a zvládla všechny tři zápasy naprosto s přehledem. Ve finálovém klání na „béčko“ nováčka krajského přeboru čekal na neutrální půdě v areálu v Kostelci na Hané, který hostil pohár i loni, účastník okresního přeboru Němčice nad Hanou. Duel byl rozhodnut už po dvaceti minutách, kdy se pohledem zápisu domácí celek dostal do tříbrankového vedení, jež si už zkušeně pohlídal. V jednom z posledních letních dnů, co se týká teplot, tak mohl po závěrečném hvizdu oslavit letošní triumf. Účast v předkole si ale zajistily i přes porážku Němčice, protože Čechovice mají v krajském poháru své „A“ mužstvo. 

Stav před výkopem

Středeční termín ukázal ztráty na obou stranách, přeci jen o něco více jich bylo u Němčic. Zatímco Čechovicím tak scházela zkušená, ale stále velmi kvalitní dvojice Zacpal a Haluza, tak na druhé straně to byl Vyroubal, Župka, Chalánek či Studený, tedy obvyklá osa základní sestavy. Mírným favoritem i s přihlédnutím k těmto okolnostem tak byla rezerva Čechovic, což průběhu utkání beze zbytku potvrdila.

Vývoj zápasu

Utkání začalo pěkně zhurta a už po minutě se poprvé měnilo skóre, kdy se Čechovice dostaly do vedení. Brzy mohlo být srovnáno, ale tutovku trestuhodně Němčice zahodily a místo toho přišel trest v podobě druhé branky v jejich síti. Čechovice byly i dál aktivnější a hostující celek se nemohl dostat z úvodního náporu k nějaké kloudné akci. Po dvaceti minutách se tak skóre měnilo potřetí a už bylo pomalu jasné, že je utkání pomalu rozhodnuto. Následovala sice pasáž, v níž měly šance Němčice, ale ještě do poločasu přišla branka číslo čtyři v podání domácích a bylo definitivně jasno.

Druhý poločas začal znovu aktivitou Čechovic, která se ale v pátou branku neproměnila. Následně se stále více osmělovali i hosté a podařilo se jim snížit. Stav o tři branky ale trval dál a Čechovice si zkušeně svůj náskok hlídaly, do vážnějších akcí soupeře nepouštěly. Čtvrthodinu před koncem se jim navíc podařilo vsítit pátou branku a posledních deset minut se už v klidu dohrávalo.

Zásadní okamžiky

Hned úvodní minuta přinesla pěknou akci Čechovic a první branku v utkání. Míč do ideální pozice dostal Luděk Jahl a hned potěšil své příznivce střelou kolem brankáře – 1:0. Po pěti minutách mohlo být vyrovnáno, když se uvolnil po kraji Handl a míč servíroval Zlámalovi před odkrytou sít. Forvard Němčic ale míč netrefil a jediný, kdo v brance skončil, byl on sám. Osmá minuta pak patřila Tomáši Koblihovi, který v první šanci branku trestuhodně přestřelil, ale o pár sekund později si spravil chuť, kdy dorážel centrovaný míč do odkryté klece – 2:0.  Po čtvrthodině měl další šanci Kobliha, ale tentokrát mířil přesně do hrudi brankáře Chmelaře. 19. minuta už ale třetí branku znamenala. Míč si za vápnem posunul Kristián Sobota a pěknou střelou ho dokázal trefit pod víko Chmelaře – 3:0. Následně se už konečně osmělily i Němčice a ve dvou velkých šancích byl Řehák. Po centrovaném míči ale z úhlu napálil jen břevno a svůj samostatný únik skončil prvně na Klimešovi a dorážkou mimo tři tyče. V další šanci byl domácí Jodl, ale střela do odkryté branky skončila hrubě nad. Stejný hráč si ale napravil chuť pět minut před přestávkou, kdy Čechovice „B“ využily chyby v rozehrávce, Jodl před brankářem nezazmatkoval a přehodil ho krásným lobem – 4:0. Do poločasu měly Němčice ještě jeden závar před brankou, ale z něj nic nebylo.

Na začátku druhé půle mohl přidat pátou branku Jahl, ale sólo únik zakončil mimo branku. Němčice ve druhé půli těžily z dlouhých autů Jordána a jeden z nich se ujal v 57. minutě, kdy míč hlavou dostal nadvakrát za Klimeše Handl – 4:1. Vypadalo to, že dle zápisu o utkání hostující  celek ještě bude chtít něco se zápasem udělat, ale Čechovice „B“ dál kontrolovaly hru. Jedinou vážnější šanci měl Handl, kterého z odkopu trefil Klimeš, ale míč skončil nad. Na opačné straně měl dobrou pozici Muzikant, ale brankář předvedl dobrý zákrok. Pátou branku duelu obstaral střelec té úvodní Luděk Jahl, kdy odkop Klimeše propadl přes dva souboje a útočník čechovické rezervy tváří v tvář brankáři podruhé neminul – 5:1. Poslední šanci měl Vojtěch Zabořil, ale jeho pokus skončil nad brankou. Čechovice „B“ si tak v poklidu došly pro zisk poháru.

Osobnost utkání

Velmi vydařené utkání odehrála celá řada hráčů v barvách vítězného čechovického výběru. Hodně vidět i bez větších šancí byl Petr Bílý, řadu jich ale pro spoluhráče připravil. Dobrý zápas odehrál také autor dvou branek Luděk Jahl a dobře se prezentoval i mladíček Tomáš Kobliha, jenž se taky zapsal mezi střelce.

Zajímavost duelu

Často oba celky trápil neposedný míč. Některým z hráčů se nejednou zasekl pod nohou a k vidění bylo pár škobrtnutí. Hráčům se ale nelíbilo často ani to, jak míč letí, ale postupem času si na to zvykli, s přibývajícími minutami se tyto problémy vytratily.

Atmosféra střetnutí

Finále na neutrální půdě nabídlo poklidnou atmosféru na hřišti i v okolí stadionu. Jednoznačně více příznivců dorazilo z nedalekých Čechovic, kteří mohli společně s hráči oslavit zisk poháru. A i na hřišti se oba celky snažily vyhnout nebezpečným situacím, které by vyústily ve zranění.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Evžen KUČERA – Sokol Čechovice „B“

„Upřímně jsem nečekal, že utkání bude až tak jednoznačné. Počítal jsem s tím, že Němčice budou více kousat, ale oproti posledním utkáním v soutěži se nám podařilo rychle vstřelit branky, což nás uklidnilo, zápas jsme tak měli až na pár výjimek pod kontrolou. Nechci výsledek nějak přeceňovat, ale naše mužstvo, když se sejde, tak by mělo patřit minimálně k tomu lepšímu v okresním přeboru. Když se nám podaří vstřelit brzy branky, protože šancí máme v každém utkání dost, tak pak se nám hraje opravdu dobře. Jsme rádi, že jsme pohár ovládli, teď už se budeme zase soustředit na soutěžní utkání.“

Pavel VORÁČ – FK Němčice nad Hanou

„Utkání jsme si prohráli už v úvodní čtvrthodině, kdy to bylo o tři branky. Pokud bychom možná dali za stavu jedna nula branku, kdy jsme se tam z první šance dostali, tak to třeba mohlo vypadat jinak. Nicméně je nutné říct, že Čechovice ukázaly své kvality a že mají opravdu zkušené mužstvo, které si to pohlídalo. Všechny naše chyby tvrdě trestalo, a my jsme mu v tom dost pomáhali. Pro nás to byl ale další zápas místo tréninku, který nám zase ukázal nějaké měřítko, protože vinou absencí hráli i kluci, kteří toho tolik neodehrají. A s tím jsme spokojení.“

 

Statistiky

Sokol Čechovice „B“ – FK Němčice nad Hanou

Finále Poháru OFS Prostějov

5:1 (4:0)

Sokol Čechovice (4-4-2 oboje zprava)

Klimeš (zelený)

Ján

Začal

Rozehnal

Motl

Kobliha

Bilík

Muzikant

Naicler

Jahl

Bílý

Branky: 1. a 76. Jahl, 8. Kobliha, 19. Sobota, 39. Jodl

Střely na branku: 9

Střely mimo branku: 7

Rohové kopy: 3

Žluté karty: -

Střídali: Jodl, Faltýnek, Zabořil, Sobota, Smolka

Trenér: Evžen Kučera

FK Němčice nad Hanou (4-4-2)

Chmelař (žlutý)

Korčák

Řezáč

Držálek

Frýda

M. Hrabal

Jordán

Řehák

P. Hrabal

Handl

Zlámal

Branky: 57. Handl

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy: 4

Žluté karty: -

Střídali: Zounar, Navrátil, Jiříček, Tomek

Trenér: Pavel Voráč

Rozhodčí: Kopecký – Kaštyl, Jurníček

Diváků: 100