Pro někoho to může být dávná historie, pro jiného žhavá současnost. Letos v srpnu to bude už osm let, co ohlásila úpadek cestovní kancelář Hellas - nejen Řecko. Cestovka svým klientům i po mnoha letech dlužila peníze za zájezdy, na které už nikdy nevyrazili. A to navzdory faktu, že měla být pojištěna proti úpadku. O to překvapivější bylo, že Šárka Maráková se i po krachu společnosti pokoušela dále podnikat. Přestože se jí moc nedařilo, zkouší to stále. Nedávno se stala jednatelkou společnosti HS Tour, kterou donedávna vedla jiná žena z Prostějova. Podaří se jí překonat STÍNY MINULOSTI, nebo vše dopadne opět špatně nejen pro ni, ale i pro její klienty? 

Celkem 120 lidí, kteří odletěli s prostějovskou cestovní kanceláří Hellas – nejen Řecko právě do Řecka, se dostali do hodně nejisté situace. Zmíněná cestovka totiž zkrachovala! Společnost ani po letech od této události nebyla schopna se vypořádat se svými četnými závazky.

Jejímu krachu předcházel konec známé a prosperující prostějovské cestovní kanceláře Hellas Tour. Ta se po rozvodu manželů Trunečkových rozdělila na dvě samostatné firmy: Hellas – nejen Řecko patřící Šárce Trunečkové, později Marákové, a Hellas line, kterou dosud vlastní Tomáš Trunečka. Obě společnosti, stejně jako jejich majitelé mezi sebou vedli vleklé soudní spory o majetek.

Navzdory krachu Šárka Maráková s podnikáním rozhodně neskončila. Z obchodního rejstříku vyplývá, že je stále jednatelkou společnosti Zájezdové centrum, která však již před pěti lety přerušila činnost.

Letos v dubnu ovšem do hry vstoupila znovu. Stala se jednatelkou společnosti HS Tour. Tato cestovka v minulosti organizovala například zájezd do Londýna se zastávkou v ateliérech Harryho Pottera. To se však neobešlo bez stížností celé řady klientů. „Organizace byla špatná. O změnách a jiných věcech měla být kancelář informována. Londýn je krásné město, ale nic mimo ateliérů jsme z něj neměli. Opravdu je lepší se nesnažit z lidí vymámit co nejvíc peněz za atrakce, které se nakonec ani nekonají. Ve volnu si na ně každý mohl dojít sám a případně koupit lístky až na místě,“ komentovala zájezd jedna z klientek.

Cestovní kancelář se v této souvislosti hájila tím, že hlavním důvodem organizačních problémů byly demonstrace, zastavení metra, odklon veškeré MHD dopravy a neprůjezdnost silnic v britské metropoli. Problémy však pokračovaly. Podle vyjádření další klientky byl už koncem roku 2019 problém zástupce HS Tour vůbec kontaktovat.

Letos na jaře změnila cestovka majitele. „O celé záležitosti se nechci bavit. Je to za mnou, už mě to nezajímá,“ reagovala Hana Schneeweissová na dotazy Večerníku ohledně převodu společnosti na Marákovou.

Původní jednatelku HS Tour jsme rovněž požádali o kontakt na Šárku Marákovou. Ten nám však neposkytla s tím, že jej údajně nemá. I při dalším hledání kontaktu na někdejší majitelku zkrachovalé společnosti Hellas – nejen Řecko jsme úspěšní nebyli. Tak kdo ví, kde se „skrývá“...