Málokdo asi čekal, že se volejbalistkám VK Prostějov B jakožto nováčkovi 1. ligy žen ČR 2022/2023 bude ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži tak dařit. Důkladná příprava i zajištěná šířka hráčského kádru však dělají své, výsledkem zatím je vynikající druhá pozice ve skupině A po polovině základní části!

Na průběžný stříbrný stupínek se Hanačky posunuly díky dvěma suverénním triumfům v pátém dvoukole nad Královým Polem B. V hale Národního sportovního centra PV porazily brněnské béčko nejprve v pátečním večeru 3:0 (15, 15, 27), když po dvou jednoznačných sadách vydřely i dramatickou koncovku třetí. Sobotní odveta pak byla ještě hladší, dopadla naprosto přesvědčivě 3:0 (15, 17, 17)!

„Brno má dost zdravotních problémů v extraligovém áčku, proto nedorazilo s natolik silnou sestavou, jak by normálně mohlo. Přesto za něj nastoupily papírově dost kvalitní mládežnické hráčky, které však těm našim v obou utkáních nestačily. Kromě jednoho vyrovnaného setu jsme byli jasně lepší a zaslouženě získali krásných šest bodů,“ hodnotil spokojený trenér prostějovské zálohy Zdeněk Sklenář. Coby vítanou posilu z A-týmu využil blokařku Petru Kožouškovou, a lehce zraněná smečařka Michaela Beránková absolvovala část střetnutí na liberu, kde jinak hrála uzdravená Andrea Píchalová. Po delším zranění šla do boje i stejně mladá Simona Marešová, celkově tým tvořily skoro jen mládežnice vékáčka z klubových výběrů U22, U20 a U18. Výjimku tvořil nahrávačský post, kde se s Bárou Abendroth protočila zkušená Marie Kurková.

„Podstatné je, že v každém složení, co zrovna bylo na hřišti, náš mančaft herně fungoval velice dobře, až výborně. Řekl bych, že holky si působení v první lize opravdu užívají a berou jej přesně tak, jak je potřeba. To znamená v každém utkání maximálně bojovat o vítězství, co nejlépe využívat svěřený zápasový prostor a přitom sbírat cenné zkušenosti. Pokud stejně budeme pokračovat dál, tak super,“ těšil se Sklenář.

Jeho svěřenkyně jsou tedy momentálně druhé. A vzhledem k tomu, že tři nejlepší celky po dvaceti kolech postoupí do horní nadstavbové grupy o 1. až 6. příčku, mají nadmíru slibně zaděláno na jistotu účasti v osmičlenném play-off!

Další kroky k této odvážné metě může kolektiv VK Prostějov „B“ udělat opět na vlastní palubovce proti Sokolu Žižkov v přímých bitvách o udržení druhého postu. Hraje se v NSC Prostějov v pátek 4. listopadu od 20.00 hodin a v sobotu 5. listopadu od 10.00 hodin.

 

1. LIGA ŽEN ČR, ZÁKLADNÍ SKUPINA A

Průběžné pořadí po 10. kole: 1. Dobřichovice 26, 2. VK Prostějov B 16, 3. Žižkov 16, 4. Hronov 12, 5. KP Brno B 12, 6. Hradec Králové 8